Justyna dużo podróżuje, a ja dużo gotuję. Ponieważ obie lubimy zarówno dobrą kuchnię jak i podróże, postanowiłyśmy połączyć nasze doświadczenia i raz w miesiącu zabrać Cię w podróż kulinarną do naszej KUCHNI PEŁNEJ ŚWIATA. Znajdziesz tu szybkie i smaczne przepisy na potrawy z bliska i z daleka, Aby ułatwić ich przygotowanie specjalnie dla Ciebie nagrałyśmy krótkie filmiki.

ZAPRASZAMY do obejrzenia i do gotowania z nami!

Kuchnia pełna świata

Więcej o podróżach znajdziesz na stronie Lemon&Lime i blogu Justyny Z Miejsca Na Miejsce

Więcej przepisów znajdziesz na blogu  Mamucie  Przysmaki

 

 

SŁODKA PRZEKĄSKA

Naszą wspólną kulinarną przygodę rozpoczynamy od przygotowania przekąski, która może się przydać w podróży. A jeśli póki co nigdzie się nie wybierasz, to może się również przydać do szkoły lub pracy i pozwoli zaoszczędzić trochę funduszy na dobry obiad.

Dokładny przepis znajdziesz TUTAJ

 

KULINARNA PODRÓŻ DO INDII

Znajdziesz tu 3  przepisy, które razem zamienią się w pyszną aromatyczną indyjską potrawę.

 

INDYJSKI CHLEBEK NAAN

Dokładny przepis znajdziesz TUTAJ

INDYJSKI RYŻ

Bogaty w przyprawy i bakalie ryż jaśminowy jest niezwykle  aromatycznym i nieco odmiennym dla mnie w smaku dodatkiem do rozmaitych dań. Dokładny przepis znajdziesz na Mamucich Przysmakach TUTAJ: 

KURCZAK TIKKA MASALA

Mamy w naszej KUCHNI PEŁNEJ ŚWIATA upieczony chlebek naan oraz ugotowany indyjski ryz jaśminowy z przyprawami, pora więc na danie główne, którym będzie pikantny kurczak tikka masala. Dokładny przepis znajdziesz TUTAJ

 

KULINARNA PODRÓŻ DO SZKOCJI

W lutym zapraszamy do naszej Kuchni Pełnej Świata na SZKOCKIE MAŚLANE CIASTECZKA SHORTBREAD. Justyna kocha Szkocję, zna ją bardzo dobrze, ma w Szkocji wiele ulubionych miejsc i smaków do których wraca, również wspomnieniami. Przepis na pyszne maślane ciasteczka dostała od swojej przyjaciółki Maureen. Zanim zaczęła piec sama, próbowała shortbread nie raz w szkockich kawiarniach i lokalnych piekarniach. Klasyczne shortbready robi się tylko z mąki, masła, cukru i odrobiny soli, ale tutaj trochę je urozmaiciłyśmy dodając orzechy ziemne i żurawinę. Wszystkie warianty ciasteczek smakują wyśmienicie! Zobacz jak łatwo można je zrobić! Dokładny przepis jest TUTAJ.

 

 

KULINARNA PODRÓŻ DO PÓŁNOCNYCH WŁOCH

Tym razem zapraszamy Cię na włoskie placki PIADINE, które mogą zastąpić tradycyjne kanapki. Piadina – to włoski pszenny placek popularny w Emilia Romania, północnej prowincji Włoch, której stolicą jest Bolonia. Jest on podawany zwykle na ciepło z różnym nadzieniem; najczęściej z miękkim serkiem typu mozarella lub squacerone, wędliną i  sałatą, ale oczywiście nadzienie można zmieniać według własnego uznania. Obejrzyj filmik i zobacz jak łatwo je przygotować. Dokładny przepis znajdziesz TUTAJ.

 

 

KULINARNA PODRÓŻ NA MALTĘ I GOZO

W maju zapraszam Cię razem z Justyną Wiśniewską na pastizzi, najpopularniejszą przekąskę na Malcie i Gozo. Chrupiące „pierożki” z ciasta francuskiego, najczęściej z aromatycznym nadzieniem z sera ricotta lub pasty z zielonego groszku, są smaczne, niedrogie i tak lubiane, że piecze się je tam niemal bez przerwy w ciągu dnia.

Justyna spędziła niedawno na obu wyspach kilka dni i miała okazję spróbować różnych lokalnych pyszności. Kuchnia maltańska nie jest wolna od wpływów, przede wszystkim bliska jest kuchni włoskiej, a więc znajdziesz tam wiele pizzerii, świetnych makaroniarni i lodziarni. Będąc na Malcie czy Gozo warto również spróbować świeżych ryb i owoców morza. W tym miejscu smakują wyjątkowo i można je kupić w bardzo przystępnej cenie.

Jeśli się wybierasz na Maltę na pewno z łatwością znajdziesz wiele miejsc gdzie dostaniesz ciepłe, chrupiące pastizzi, a jeśli Malta nie jest na razie Twoim celem podroży, zachęcam Cię do wypróbowania naszego przepisu. Obejrzyj filmik i przekonaj się jak łatwo je przygotować. Dokładny przepis znajdziesz TUTAJ.