Przepis dla 4-6 osób


Buraki – 4 – 5 dużych buraków
Orzechy wloskie – 1/3 szklanki
Cytryna – 1 szt
Natka pietruszki posiekana – kilka łyżek
Cebula – 1 duża sztuka
Czosnek 3-4 ząbki
Olej 3-4 łyżki
Przyprawy: sól, cukier, pieprz

 
Buraki umyć i bez obierania, w całości ugotować do miekkości lub przekroić wzdluź na połówki, ulożyć na blaszce skórką do góry, skropić olejem i upiec w piekarniku w 180 stopniach ok. 1 h (w całości zawinięte w folię aluminiową ok. 1.5 h). Cebulę obrać, posiekać w drobną kostkę, zalać sokiem wyciśniętym z cytryny i odstawić na 15 minut. Ostudzone buraki obrać i pokroić w kosteczkę. Dodać wycisnitęty przez praskę czosnek oraz cebulę wraz z sokiem z cytryny. Wsypać orzechy oraz natkę, polać olejem. Na koniec oprószyć solą, pieprzem i cukrem, przykryć folią i odstawić w chłodne miejsce. Sałatka ma kwaskowo – czosnkowy smak, wywodzi się z Gruzji, ale świetnie pasuje do ryb w wigilię oraz do mięs świątecznych.