Domowe musli

Musli czy granola? Jaka jest między nimi różnica napiszę innym razem, a na dzisiaj wybieram mniej słodkie i zawierające mniej tłuszczów domowe musli. Przygotowując je starałam się, aby było jak najbardziej naturalne i zdrowe, bez dodatku cukru nawet w postaci … Continued

Makaron aglio, olio e peperoncino

wpis w: Dania główne, Kolacje, Na wynos, Obiady | 2

Makaron, chilli, czosnek i oliwa, to składniki, które zawsze lubię mieć w domu. Dzięki nim mogę wyczarować, w czasie potrzebnym do ugotowana  makaronu, prościutkie, ale pyszne klasyczne danie kuchni włoskiej. Smakuje moim wszystkim domownikom niezależnie od pory roku. Idealne na … Continued

Wytrawne galette z warzywami

Tego lata zachwyciłam się prostotą przygotowania i smakiem galette z owocami.  Kiedy nadeszła jesień pomyślałam, że zapewne można w łatwy sposób, analogicznie do słodkich i wytrawnych tart, przygotować wytrawne galette.  Nie pomyliłam się. Świeże, sezonowe warzywa są u mnie w … Continued

Śniadanie z chia

wpis w: Ciasta i desery, Na wynos, Śniadania | 0

Uwielbiam słodkie śniadania, zmieniające się owoce sezonowe są dla mnie niewyczerpanym źródłem inspiracji do ich przygotowywania. Lekkie, smaczne i niezwykle łatwe, a przy tym efektowne i zdrowe. Same owoce jednak nie wystarczają. W tym przypadku akurat nasiona szałwii hiszpańskiej są … Continued

Sałatka z jeżynami

Owoce są piękne, czasem nie mogę się na nie napatrzeć, bawi mnie układanie z nich martwych natur, stylizacja, przymiarki kadrów. Zapamiętuję obrazy robiąc zdjęcia. Czasem jednak zdjęcia nie wystarczają. Gdzieś głęboko w duszy pojawia się potrzeba malowania, oddania kolorów pędzlem. … Continued

Tabbouleh

Z sałatką tabbouleh zetknęłam się po raz pierwszy przeglądając książkę  „Jerozolima”. Nieprzypadkowo piszą o niej Ottolenghi i Tamimi, ponieważ jest ona bardzo popularna na Bliskim Wschodzie. Jej istotnym składnikiem jest drobna kasza – najczęściej bulgur oraz drobniutko posiekane, świeże warzywa … Continued

1 2 3 4 10