Domowe burgery

wpis w: Dania główne, Na wynos, Obiady | 0

Najlepsze burgery jadłam kilka lat temu w jednej z bostońskich restauracji. Nie wiem na czym polegał ich fenomen, czy faktycznie na wyjątkowości wołowiny, czy też na przemiłej atmosferze tamtego wieczoru. Być może znałabym teraz odpowiedź, gdybym wtedy nie skusiła się … Continued

Tarta ze szparagami

wpis w: Kolacje, Na wynos, Przekąski i dodatki | 2

Ze szparagów można przygotować wiele, najczęściej podawane są zblanszowane i doprawione jedynie sosem holenderskim, ale mogą być również istotnym składnikiem zup, sałatek i wielu innych potraw. Mają dość neutralny smak i moim zdaniem wymagają zdecydowanego doprawienia.  Ostatnio przygotowałam z ich … Continued

Pastizzi

  W maju zapraszam Cię razem z Justyną Wiśniewską do naszej KUCHNI PEŁNEJ ŚWIATA na pastizzi, najpopularniejszą przekąskę na Malcie i Gozo. Chrupiące „pierożki” z ciasta francuskiego, najczęściej z aromatycznym nadzieniem z sera ricotta lub pasty z zielonego groszku, są … Continued

Grillowane szparagi

wpis w: Kolacje, Na wynos, Obiady | 0

Maj to czas szparagów, nie da się ukryć. Gotując na co dzień dla mojej rodziny omijałam je do tej pory ponieważ wydawały mi się za drogie i małowydajne. Kilka dni temu w warzywniaku, zauważylam bardzo ładną wiązkę za przystępniejszą niż … Continued

Mus jaglany

wpis w: Na wynos, Śniadania | 0

Połowa maja, a poranki są wciąż chłodne. Koktajl owocowy jest świetny, ale wystarcza jedynie na chwilę. Mam potrzebę czegoś bardziej energetycznego; aby między pierwszym a drugim śniadaniem dobrze się czuć i nie odczuwać głodu pół godziny po wypiciu koktajlu. Zrobiłam … Continued

1 2 3 4 5 10