Tarta ze szparagami

wpis w: Kolacje, Na wynos, Przekąski i dodatki | 2

Ze szparagów można przygotować wiele, najczęściej podawane są zblanszowane i doprawione jedynie sosem holenderskim, ale mogą być również istotnym składnikiem zup, sałatek i wielu innych potraw. Mają dość neutralny smak i moim zdaniem wymagają zdecydowanego doprawienia.  Ostatnio przygotowałam z ich … Continued

Pastizzi

  W maju zapraszam Cię razem z Justyną Wiśniewską do naszej KUCHNI PEŁNEJ ŚWIATA na pastizzi, najpopularniejszą przekąskę na Malcie i Gozo. Chrupiące “pierożki” z ciasta francuskiego, najczęściej z aromatycznym nadzieniem z sera ricotta lub pasty z zielonego groszku, są … Continued

Grillowane szparagi

wpis w: Kolacje, Na wynos, Obiady | 0

Maj to czas szparagów, nie da się ukryć. Gotując na co dzień dla mojej rodziny omijałam je do tej pory ponieważ wydawały mi się za drogie i małowydajne. Kilka dni temu w warzywniaku, zauważylam bardzo ładną wiązkę za przystępniejszą niż … Continued

Mus jaglany

wpis w: Na wynos, Śniadania | 0

Połowa maja, a poranki są wciąż chłodne. Koktajl owocowy jest świetny, ale wystarcza jedynie na chwilę. Mam potrzebę czegoś bardziej energetycznego; aby między pierwszym a drugim śniadaniem dobrze się czuć i nie odczuwać głodu pół godziny po wypiciu koktajlu. Zrobiłam … Continued

Herbatniki gryczane

Pomyślałam o czymś małym i smacznym, co można zabrać ze sobą do kieszeni lub dać dziecku do szkoły jako przekąskę. Herbatniki gryczane wydały mi sie idealne. Grubo zmielona kasza nadaje im delikatnego gryczanego smaku a szczypta soli podkreśla słodycz. Maślane … Continued

Przepisy na dania z pokrzywy

Kto nie zna pokrzywy, prawda? Pokrzywa zwyczajna Urtica dioica (łac.), od wieków była szanowana ze względu na swoje właściwości lecznicze oraz odżywcze. Polecana jest szczególnie wiosną ze względu na znane własności oczyszczające i wzmacniające. Jest nieoceniona dla wymęczonych zimą organizmów i uważana … Continued