Śledzie z musem jabłkowym i porami

wpis w: Na Święta, Przekąski i dodatki | 0

Kiedy słyszę śledzie od razu mam na nie milion pomysłów. Chociaż nie grzeszą specjalnie urodą to i tak  je rodzinnie lubimy, i towarzyszą nam często, i na co dzień i od święta. Znajdziecie wśród moich przepisów między innymi pyszne pikantne … Continued

Pasta z nerkowców

Zachwycałam się tempehem i pastą miso ze względu na smak i bogactwo żywych kultur bakterii probiotycznych, a niedawno wpadłam na pomysł aby przygotować równie wartościową, kremową, wegańską pastę, która może zastąpić masło lub kremowy serek do smarowania pieczywa, notabene coraz … Continued

Sałatka z pieczonego buraka i czarnej porzeczki

Nie to złoto co się świeci i nie zawsze to co pyszne równie pysznie wygląda. Tak właśnie jest w tym przypadku, bo sałatka z pieczonego buraka i czarnej porzeczki urodą nie grzeszy a ma w sobie całe bogactwo smaków i … Continued

Pankejki gryczane z kwiatami czarnego bzu

Od kilku dni  zapach kwiatów czarnego bzu miesza się u mnie z zapachem truskawek, bzowe baldachy w tym roku wyjątkowo dorodne a truskawki słodkie jak w dzieciństwie. I chociaż sezon na nie za chwilę się skończy, to przepis na placuszki … Continued

Pieczona dynia z szałwią i fetą

Mówią, że kuchnia to serce domu… Poczułam, że w stwierdzeniu tym nie ma żadnej przesady, kiedy zdecydowaliśmy się na duży remont i wymianę naszej prawie dwudziestoletniej kuchni, w której urządzenia po kolei zaczęły odmawiać posłuszeństwa. Jestem sentymentalna, porusza i wzrusza mnie … Continued

Moja dzika tarta

wpis w: Kolacje, Przekąski i dodatki | 0

Moja dzika tarta krakersowa, w stu procentach domowa, tak więc nie z gotowych krakersów. Świetnie sprawdza się zarówno na ciepło, jak i na zimno – pyszna na co dzień oraz jako przystawka na dobry początek przyjęcia. Przepis bazowy pochodzi z … Continued