Brownie z malinami i borówkami

wpis w: Ciasta i desery | 2

Brownie robię niemal z zamkniętymi oczami, choć nie za często, aby się nie znudziło. Można je piec w wielu wersjach, a ta wersja czekoladowego ciasta jak na razie jest dla mnie najlepsza. Przyznam się, że brownie z malinami i borówkam jest jednym z moich ulubionych ciast na lato. Obficie obsypane owocami wspaniale wygląda i smakuje. Jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a efekt jest świetny. Brownie idealnie nadaje się na spotkanie z przyjaciółmi. Można je zostawić naturalne lub posypać cukrem pudrem i ewentualnie dodatkowo ozdobić listkami mięty.

Brownie z malinami

image image

Składniki na blaszkę ok. 20×30 cm:

Gorzka czekolada – 2 tabliczki (2×100 g)
Masło – 1 kostka 200 g
Jaja – 6 szt
Mąka pszenna – 6 łyżek stołowych, łącznie ok. 100 g
Cukier brązowy – kubek, ok. 200 – 250 g
Maliny – ok. 500 g
Borówki amerykańskie – 250 g (można pominąć)
Świeża mięta do ozdoby
Sól – szczypta

Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsiusza.

Masło wraz z pokruszoną czekoladą rozpuść w garnku lub misce umieszczonej w garnku z gotującą się wodą (łaźnia parowa).

Blaszkę wylóż papierem do pieczenia, możesz dosłownie kilkoma kroplami oleju natłuścić dodatkowo papier aby potem łatwiej oddzielić go od ciasta.

W trakcie studzenia masy czekoladowej (np. poprzez wlożenie garnka do zimnej wody), porządnie ubij jaja z cukrem na jasną, gęstą masę.

Dodaj przesianą makę, szczyptę soli i delikatnie wymieszaj. Na koniec dodaj przestudzoną (!) masę czekoladową.

Po wymieszaniu wyłóź część czekoladowej masy na blachę, dodaj 3/4 malin, resztę ciasta i wstaw blaszkę do nagrzanego piekarnika. Piecz ok. 17-20 minut.

Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika. Rozlóż resztę malin i borówki amerykańskie na powierzchni gorącego ciasta i wciśnij nieco owoce.

Po ostudzeniu ciasto możesz ewentualnie oprószyć cukrem pudrem i ozdobić miętą.

Najlepsze brownie jest jeszcze ciepłe. Na spotkanie z przyjaciółmi jest idealne!

Brownie z malinami

Dodatkowe wskazówki:
Miętę układaj tylko na wystudzonym cieście. Położona na ciepłym ciemnieje i nie wygląda dobrze.

Nie trzymaj ciasta zbyt długo w piekarniku, gdyż zrobi się suche. Zwykle 17 minut w zupełności wystarcza, aby było upieczone, wilgotne w środku i przepyszne.

Print Friendly

2 Odpowiedzi

  1. To prawda, źe chemicznie w tym przypadku różnica jest żadna. Dla mnie jednak jest różnica w smaku.

  2. Cukier brązowy traktowany jest jako produkt ekskluzywny, „zdrowszy” i lepszy od białego. Jednak czy słusznie?

    Główna różnica pomiędzy cukrem trzcinowym a buraczanym jest taka, że pochodzą z dwóch różnych roślin. Proces produkcji również nieco się różni, jednak efektem końcowym jest ten sam produkt – sacharoza. Stanowi ona ponad 99% cukru, a mniej niż 1% (ok. 0,2%) stanowią składniki mineralne.

Zostaw Komentarz