Ciasteczka ryżowe bezglutenowe

wpis w: Ciasta i desery | 0

 

Delikatne i przepyszne ciasteczka ryżowe bezglutenowe, których nie robiłam od wielu lat, a w moim zeszycie z przepisami są zapisane nie wiedzieć czemu pod nazwą O’conorki.

image

Składniki na ok 50-60 ciasteczek:

Kleik ryżowy naturalny lub kaszka ryżowa bananowa ok. 180 g – 2 kubki
Masło – 200g
Cukier biały lub brązowy – 1 kubek (jeśli kaszka bananowa to 3/4 kubka)
Jaja – 3 szt
Proszek do pieczenia – 1 płaska łyżeczka ( Uwaga! Zwykle proszek zawiera mąkę pszenną a w niej gluten!!!)
Bakalie, wiśnie w alkoholu, konfitury (do wyboru)

 

image

Ubijamy białka na sztywną pianę.
Teraz mamy do wyboru dwa sposoby przygotowania ciasteczek:

I sposób
Pokrojone na mniejsze kawałki masło, cukier, kaszkę, proszek do pieczenia i żółtka łączymy ręką a następnie dodajemy pianę z białek i mieszamy lyżką.

II sposób
Masło z cukrem i żółtkami ucieramy w makutrze (czy ktoś to jeszcze robi?) lub mikserem. Ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy do urtartej masy. Na końcu wspypujemy kleik ryżowy z proszkiem do pieczenia i mieszamy całość łyżką.

Ciasto jest lekko grudkowate, ale takie ma być.
Formujemy małe kulki wielkości orzecha włoskiego mocząc ręce w zimnej wodzie.
Wychodzi ok. 50 – 60 kulek wielkości orzecha włoskiego, które potem się nieco rozlewają więc konieczne są odstępy. Okrągłym końcem drewnianej łyżki lub palcem robimy wgłębienie w ciasteczku, które wypełniamy dowolnie np. rodzynkami, żurawiną, pestkami dyni, wiórkami kokosowymi, orzechami, skórką pomarańczową czy odsączonymi wiśniami w alkoholu (najlepiej drylowanymi!)

 

image

Pieczemy ciasteczka ok. 15 minut w 180 stopniach do zarumienienia się i po wyciągnięciu zostawiamy do zastygnięcia. Wierzcie mi znikają błyskawicznie! Tak więc o zdjęciach na pięknej tacy można póki co  zapomnieć, całe szczęście że przed wyjściem z domu zrobiłam kilka roboczych zdjęć…

 

P.S.
– Jeśli chcemy ciasteczka ozdobić konfiturą, to raczej lepiej jest ją nałożyć po ich upieczeniu, gdyż wyglądają wtedy bardziej estetycznie.

– Do masy można równieź dosypać kilka łyżek wiórków kokosowych (ok. 4 -5), choć i bez wiórków ciasteczka ryżowe w smaku przypominają kokosanki.

– Jeśli mamy mniej czasu możemy calóść lub część ciasta rozprowadzić równomiernie na prostokątnej  blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a zaraz po upieczeniu pokroić na niewielkie kwadraty lub trójkąty i pozostawić do zastygnięcia.

– Ciasto dodatkowo moźemy przed pieczeniem posypać warstwą wiórków kokosowych.

–  Uwaga! Przy ścislej diecie bezglutenowej można pominąć proszek do pieczenia lub zastąpic go bezglutenowym.

image

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *