Ciasto dyniowe

wpis w: Ciasta i desery | 0

Ostatnio dużo eksperymentowałam z dynią i poszukiwałam zdrowszej odmiany ciasta, ze zmniejszoną ilością cukru. Kilka dni temu pisalam, że zakochałam się w dyni piżmowej, tym razem więc postanowiłam wykorzystać, nieco zaniedbaną przeze mnie tej jesieni, dynię hokkaido. Cukier zastąpiłam miodem, ale o całkowitym braku cukru nie ma tu mowy, ponieważ miód – choć zdrowszy – jednak go zawiera. Ciasto zaskoczyło mnie pozytywnie, a ponieważ piekłam je dwukrotnie, za każdym razem byłam zaskoczona bardziej. Moim wymagającym  testerom – domownikom również bardzo smakowalo, więc postanowiłam podzielić się przepisem póki dynia jest łatwo dostępna. Choć jest niewielkie, to bardzo syte. W smaku nieco przypomina ciasto marchewkowo-orzechowe, choć oczywiście ani marchewki, ani orzechów tu nie znajdziesz. Dodatek polewy czekoladowej, która również jest wynikiem moich eksperymentów bardzo je uszlachetnia. Szczerze polecam moje nowe ciasto dyniowe z płatkami orkiszowymi nie tylko do świątecznej kawy, ale również jako przekąskę do szkoły lub pracy.

SKŁADNIKI NA CIASTO – tortownica o średnicy ok. 20 cm  (8 porcji)

Płatki orkiszowe – 1 kubek
Płatki jaglane – 3-4 łyżki
Miód – 3-4 czubate łyżki
Mleko – 1 kubek
Masło – 1/2 kostki
Jaja – 2 sztuki
Mąka orkiszowa pełnoziarnista typ 2000 – 1 kubek
Cukier waniliowy – 1/2 – 1 torebka
Cynamon – łyżeczka
Rodzynki – spora garść
Proszek do pieczenia – 2 płaskie łyżeczki
Dynia, tu hokkaido – ok. 200 g
Wiórki kokosowe lub cukier puder do posypana z wierzchu (opcjonalnie)

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

Olej kokosowy – łyżka stołowa
Masło – łyżka stołowa
Miód – 2 łyżki
Kakao – 2 łyżki
Sól – szczypta (opcjonalnie)

IMG_3092 IMG_3093 IMG_3095

PRZYGOTOWANIE CIASTA

Płatki orkiszowe zalej w misce gorącym mlekiem i odstaw na około pół godziny do nasiąknięcia. Po chwili dodaj do płatków miód. Wyjmij z lodówki masło. Umyj i odsącz na sitku rodzynki.

Nagrzej piekarnik do 175 stopni Celsiusza.

W międzyczasie oczyść z pestek dynię i zetrzyj ją na grubej, jarzynowej tarce (dynię hokkaido można zetrzeć razem ze skórką).

Masło rozetrzyj blenderem lub mikserem razem z cukrem waniliowym na gładką masę. Pojedynczo dodawaj jaja i dalej ubijaj aż do połączenia składników. Gdyby masa się nieco owarzyła, to trudno – ciasto również wyjdzie. Do masy maślanej dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem, ponownie rozetrzyj blenderem lub mikserem.

W międzyczasie płatki orkiszowe powinny nieco napęcznieć. Dodaj do nich jeszcze ok. 3 łyżki płatków jaglanych. Następnie połącz z wcześniej przygotowaną masą i startą dynią. Dosyp również rodzynki i wymieszaj całość łyżką.

Przełóż masę do niewielkiej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika na około 50 minut. Możesz wykonać test suchego patyczka, aby się upewnić czy ciasto jest upieczone.

Ciasto można posypać jedynie cukrem pudrem i podawać po przestudzeniu, jednak zyskuje bardzo jeśli przygotujesz dodatkowo polewę.

PRZYGOTOWANIE POLEWY

Na niewielkiej patelni rozpuść olej kokosowy, dodaj masło, a jak tylko się rozpuści dodaj również miód, szczyptę soli (opcjonalnie) oraz kakao. Mieszaj aż do połączenia się składników, zagotuj delikatnie i po lekkim przestudzeniu gęstniejącą polewę rozsmaruj na powierzchni przestudzonego ciasta.

Możesz dodatkowo posypać wierzch ciasta wiórkami kokosowymi, ale nie jest to konieczne.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *