Clafoutis z czereśniami

wpis w: Ciasta i desery | 0

Wakacje, beztroskie zabawy na podwórku do późna w nocy, kolczyki na bogato  i pestkowe zawody kto dalej….Najlepsze prosto z drzewa – nagrzane od słońca, byszczące i jakby wypolerowane niwidzialną reką. Ewentualnie pokryte mgiełką – prosto z lodówki, idealnie mieszczące się w buzi i  przynoszące ulgę w gorący dzień. Zawsze niewiarygodnie słodkie i soczyste, zostawiające ślady nie tylko na rękach….

Czereśnie…jeden z moich ulubionych smaków dzieciństwa, a w dorosłym życiu niemal zapomniane. W kuchni – oprócz kompotu i mrożonki niewykorzystane. Zainspirowana kuchnią francuską poprawiam się. Piekę po raz pierwszy ciasto o trudnej nazwie, które wiele razy miałam ochotę zrobić, ale w tej wersji nie zrobiłam nigdy, chociaż jest banalnie proste. Clafoutis – czyli zapiekany pudding ze słodkiego ciasta. Przepis pochodzi z wspaniałej książki Sary Woodward “Kuchnia francuska”, wprowadziłam jednak kilka zmian. Clafoutis z czereśniami najlepiej smakuje niemal prosto z pieca; lekko przestudzone, delikatnie obsypane cukrem pudrem i z niedrylowanymi owocami…polecam.

Mamucie_Przysmaki_blog-0081 Mamucie_Przysmaki_blog-0122-2 Mamucie_Przysmaki_blog-0134 Mamucie_Przysmaki_blog-0159 Mamucie_Przysmaki_blog-0164

Składniki na około 8 porcji:
Mleko – 300 ml
Masło – 50 g oraz dodatkowo do wysmarowania formy
Czereśnie – ok. 500-600 g
Mąka orkiszowa typ 500 – 180 g (oryginalnie pszenna)
Cukier puder – 70 g oraz dodatkowo do posypania (oryginalnie 100 g)
Sól – szczypta
Jaja – 4 duże sztuki

Zagotuj mleko, a następnie odstaw aby przestygło i zdejmij kożuch.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni.

W międzyczasie rozpuść masło, zbierz pianę z wierzchu i odstaw z palnika. Umyj i osusz czereśnie, a następnie ułóż je równomiernie w głębokim, żaroodpornym naczyniu, obficie wysmarowanym masłem.

Ubij lekko jaja. W oddzielnej misce połącz przesianą mąkę, cukier puder i sól. Zrób w środku sypkich składników wgłębienie i wlej do niej masę jajeczną, zamieszaj a następnie bardzo powoli dodawaj mieszając przestudzone masło oraz przestudzone, ale wciąż ciepłe mleko. Całość dokładnie wymieszaj na jednolitą masę i zalej nią czereśnie.

Wstaw całość do nagrzanego piekarnika i piecz około 40-50 minut – do momentu aź nieco urośnie i ładnie się zarumieni. Na ostatnie pięć minut pieczenia uchyl piekarnik, aby ciasto jak najmniej opadło.

Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe posypane odrobiną cukru pudru. Jest pyszne!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *