Crostata z konfiturą

wpis w: Ciasta i desery | 0

Patrzyłam na słoiczek z konfiturą z pomarańczy i przypomniał mi się niewielki plac Piazza Aranci w Massie, spokojnym toskańskim miasteczku oddalonym zaledwie o kilka kilometrów od pełnej turystów nadmorskiej Mariny. Domową konfiturą pomarańczową zajadałam się u gościnnych Włochów, u których wynajmowaliśmy mieszkanie w czasie naszych rodzinnych wakacji. Nie sądzę, aby sporej wielkości pękaty pomarańczowy słoik, który dostaliśmy od naszych gospodarzy, kiedy ruszaliśmy w głąb lądu na granicę Toskanii i Umbrii, zawierał konfiturę z owoców zerwanych z drzewek pomarańczowych rosnących wokół placu w Massie, niemniej jednak, kiedy dotknęłam chłodnej, solidnej powierzchni słoika z pomarańczową zawartością, obrazy sprzed kilku miesięcy wróciły jak żywe.

Konfitura pomarańczowa

Po powrocie do domu, schowalam sloiczek w spiżarce  i czekałam na specjalną okazję. Kiedy kilka dni temu sięgnęłam do wnęki i mój wzrok padł na pękaty słoik, postanowiłam przypomnieć sobie smak włoskich wakacji  zamknięty w słoiczku z konfiturą. Wpadłam teź na pomysł zrobienia ciasta.

Przepis na crostatę, dostałam od Sary – ciepłej i niezwykle gościnnej osoby, u której mieszkaliśmy w Massie. Sara codziennie piekła dla nas inne ciasto, a crostata z konfiturą była jednym z nich. Konfiturą pomarańczową chciałam jednak dłużej się cieszyć, więc do crostaty uźyłam swojej domowej – wiśniowej.

Crostata

Przepis na podwójną porcję ciasta:
Mąka – 500 g
Masło – 200 g schłodzonego i posiekanego na kawałki
Cukier drobny do wypieków – 100 g
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka płaska
Sól – szczypta
Jaja – 1 całe oraz 1 żółtko
Śmietana 18% – 1 łyżka
Szczypta soli
Sloiczek gęstej i kleistej  konfitury , najlepiej kwaskowej – ok. 250 ml (tu konfitura wiśniowa)

Na macie lub stolnicy połącz nożem wszystkie składniki a następnie szybko zagnieć ciasto i podziel na dwie równe części. Jedną część schowaj na ok. 1 h do lodówki, a drugą możesz zamrozić i wykorzystać następnym razem.

Nagrzej piekarnik do 175 stopni.

Nasmaruj tartownicę resztką masła.

Schlodzone ciasto włóż pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkuj na cienki placuszek do momentu aż jego rozmiar bedzie większy od tartownicy. Zdejmij wierzchnią warstwę papieru, przylóź tartownicę, odetnij postrzępiony nadmiar ciasta i ulep z niego kulę.

Przenieś rozwałkowane ciasto do brytfanki. Lekko uklepująć wyciągnij ok. 2 cm na ścianki naczynia, aby utworzyło się korytko.

Rozsmaruj konfiturę.

Kulę ulepioną z odciętej resztki ciasta ponownie  włóż między arkusze pergaminu i rozwałkuj cieniutko mniej więcej do wielkości foremki. Potnij na paseczki i układaj naprzemiennie tworząc splot  na wierzchu ciasta. Nie zawsze sie to udaje, ponieważ ciasto jest dość kruche, ale kawałki można łączyć.

Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika na ok. 25 minut. Wyjmij kiedy będzie lekko zarumienienie.

Pozostaw do ostudzenia, lekko dla ozdoby posyp cukrem pudrem i krój w trójkąty.

Crostata z konfiturą pomarańczową

Dodatkowe wskazówki
Do połączenia składników ciasta moźesz użyć mikserze lub blendera, ale przy podwójnej porcji lepiej robić to ręcznie.
Zmniejszając wszystkie składniki o połowę odnośnie jajek dodaj do ciasta 1 źółtko oraz ewentualnie pozostaw  1 łyżkę śmietany, gdyby był kłopot z połączeniem ciasta na gładką masę.
Crostata z konfiturą est dość słodka tak więc delikatne pudrowanie ciasta jest wskazane jedynie dla urody.
Surowe ciasto w tartownicy, przed naloźeniem konfitury, można ewentualnie nakłuć widelcem.

Crostata z konfiturą

Print Friendly

Zostaw Komentarz