Crumble z malinami

wpis w: Ciasta i desery | 6

Przyszedł czas na crumble z malinami, moje ulubione…Jest tak łatwe w przygotowaniu i smaczne, że nawet osoba, która myśli o sobie, że nie potrafi piec, z łatwością ten deser wykona. Co więcej nie trzeba mieć żadnego specjalistycznego sprzętu, a jedynie naczynie, które można wstawić do piekarnika. Zaletą crumble, jest również to, że można je przygotować nawet w bardzo małej ilości zmniejszając odpowiednio proporcje składników.

image

Składniki na ok. 6-8 porcji:
Maliny – 1 opakowanie, ok 50 dag
Mąka – 1/2 kubka
Cukier, najlepiej brązowy 1/3-1/2 kubka
Masło – 1/4 kostki
Kakao – 1 łyżka stołowa kakao
Cukier puder do posypania

image

Crumble wg w/w proporcji możesz przygotować w większej formie do ciasta lub też w 6-8 mniejszych naczyniach żaroodpornych. Ponieważ praktycznie nie da się pokroić crumble na zgrabne kawałki, pieczenie w mniejszych foremkach jest bardziej wskazane ze względu na estetyczność podania.

Lekko natłuszczone foremki do pieczenia napełnij przebranymi malinami do ok. 3/4 wysokości.

Mąkę, cukier i masło posiekaj nożem, a następnie ugniataj i krusz ręką aż masa będzie lekko wilgotna i dająca się zlepić w grudki. Możesz tuż po lekkim wymieszaniu składników odłożyć 1/3 kruszonki i dodać do niej łyżkę kakao zyskując w ten sposób dodatkowy, czekoladowy smak.

Następnie maliny zasyp jasną i ciemną kruszonką mieszając w dowolny sposób oba jej rodzaje.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 30 minut, do zarumienienia się ciasta. Podawaj crumble na ciepło lub na zimno posypane cukrem pudrem.

image

Dodatkowe wskazówki:
Nadmiar przygotowanej kruszonki możesz zamrozić.
Dodatkowo możesz dosypać na wierzch płatki migdałowe uzyskując dodatkową kombinację smaków.

 

 

6 Responses

  1. Viola

    Doskonale Cię rozumiem, ja mam dłuższą przerwę:-)

  2. Kasia

    Moja droga to wygląda pyyyyysznie.
    I pomyśleć, że próbuję skończyć ze słodyczami. I nawet całkiem mi to dobrze wychodziło.
    Ok chwila przerwy. Zacznę od następnego tygodnia a teraz czas przygotować składniki. 😀

  3. Viola

    Cieszę się Patrycja, wiśnie kwaśne, ale do czereśni raczej potrzeba mniej cukru!

  4. Patrycja

    Zmotywowałaś mnie. Robię dziś. Z wiśniami i czereśniami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *