Galette z owocami

wpis w: Ciasta i desery | 0

Galette z owocami, to moje odkrycie tego lata. Jest pyszne, wiadomo, ale to co mnie szczególnie w nim urzekło, to łatwość wykonania w każdych warunkach, nawet jeśli nie ma się żadnego specjalistycznego sprzętu, nawet formy. Wystarczy piekarnik i trochę chęci,  i czywiście składniki.

Piekłam galette ostatnio kilka razy, również podczas naszych rodzinnych wakacji, kiedy sprzęt w kuchni był ograniczony do minimum. Nie miałam ani brytfanki, ani wagi, mój ukochany blender został w domu, na szczęście w kuchni był piekarnik.  Robione zupełnie „na oko” wyszło cudnie. Chrupiące ciasto i soczysty słodko-winny środek, który za każdym razem może smakować inaczej. Owoce – zwłaszcza jabłka do tego świetnie sie nadają –  można pokroić równiótko w cienkie półplasterki i ułożyć gęsto w piękną rozetę. Można je również pokroić jakkolwiek w niewielkie kawałki, wymieszać i też jest pysznie. Uwielbiam tą dowolność. Polecam galette jeszcze ciepłe!

image image

image

Składniki:
Masło – 100 – 125 g
Cukier – 4 łyżki stołowe
Jaja – 2 szt.
Mąka pszenna – 1 i 1/2 kubka (ok. 250 g)
Owoce sezonowe, najlepiej mieszane – ok. 0,5 kg
Bułka tarta – 2-3 łyżeczki, tylko jeśli owoce są bardzo soczyste
Dodatkowo łyżka cukru, jeśli owoce są bardzo kwaśne
Cukier puder do posypania
Przyprawy np. cynamon, wanilia

Jaja roztrzep widelcem.  Choć nie jest to łatwe, odejmij kilka łyżek do posmarowania ciasta z wierzchu. Ewentualnie pozostaw białko z jednego jaja.

Miękkie masło utrzyj w misce z cukrem, da się to zrobić nawet łyżką. Ucierając dodawaj powoli roztrzepane jaja. Następnie dodaj mąkę i zagnieć miękkie i elastyczne ciasto. Ostatni etap możesz wykonać na blacie wyłożonym papierem do pieczenia.

Włóż ciasto między dwa arkusze papieru do pieczenia, rozwałkuj do średnicy około 30 cm, a następnie schowaj do lodówki na około 1/2 godziny.

W międzyczasie przygotuj owoce, mogą być mieszane, sezonowe, nawet w niezbyt dobrej kondyncji np. jabłka, śliwki, jeżyny, morele, maliny – maksymalnie 0,5 kg obranych i pokrojonych owoców.

Schłodzone ciasto wraz z papierem do pieczenia połóż na płaskiej, dużej blasze (forma nie jest potrzebna).

Ułóż owoce na środku ciasta pozostawiając ok. 5 cm wolnego brzegu. W razie potrzeby można je dosłodzić i posypać przyprawami. Jeśli owoce są bardzo soczyste posyp ciasto wcześniej bułką tartą.

Uważając aby nie uszkodzić ciasta, zawiń wolne brzegi do środka tak, aby utworzyła się szczelna miseczka. Jeśli brzegi są nierówne tym lepiej. Posmaruj wierzch ciasta odłożonym wcześniej jajkiem roztrzepanym dodatkowo z łyżką wody lub mleka.

Wstaw na ok. 1/2 godziny do piekarnika nagrzanego do ok. 190 stopni. W razie potrzeby zmniejsz temperaturę do 170 stopni i piecz jeszcze 15-20 minut, tak aby ciasto było zarumienione, chrupiące, a owoce miękkie.

Upieczone galette wyjmij z piekarnika, ostudź nieco na kratce, posyp cukrem pudrem i podawaj jeszcze ciepłe.

Dodatkowe wskazówki:
Jeśli ciasto jest już mocno zarumienione, ale owoce są jeszcze twarde, nakryj je arkuszem papieru do pieczenia.

Do owoców możesz dodać garść suszonej żurawiny, galette smakuje wówczas rewelacyjnie.

Print Friendly

Zostaw Komentarz