Mascarpone z owocami i bezami

wpis w: Ciasta i desery | 0

Deser mascarpone z owocami jest szybki i latwy do przygotowania. Zawsze wychodzi i znakomicie zastępuje deser na bazie bitej śmietany.

 image

Składniki dla 4 osób:
serek mascarpone – 1 opakowanie ok. 250 g
serek homegenizowany waniliowy – 2 opakowanie ok. 150 g
owoce mieszane – łącznie ok. 250 g (tu truskawki i jagody amerykańskie)
świeże listki mięty – garść
małe bezy –  kilkanaście sztuk (ok. 25 g)

Schłodzić sery. Owoce i miętę  umyć i osuszyć. W wysokiej miseczce wymieszać łyżką ser mascarpone z serkiem waniliowym aż do uzyskania jednorodnej puszystej masy. Można ten deser podać w formie „sałatki”; wtedy masę serową trzeba przełożyć do większej misy, wrzucić bezy, pokrojone na mniejsze cząstki truskawki oraz całe jagody, a następnie ozdobić listkami mięty i schłodzić przez chwilę w lodówce. Deser można również podać bezpośrednio w pucharkach.

image

Uwaga! Deser niespecjalnie nadaje się do dluższego przechowywania i  najlepiej przygotowywać go tuż przed podaniem.

P.S.

Świetnie smakuje z malinami i jagodami

Z wierzchu można dodatkowo posypać pokruszoną, gorzką czekoladą

Jeśli chcemy, aby deser był jeszcze lżejszy i mniej słodki, to  do masy serowej możemy dodać ok. 3 łyżki stołowe dobrego jogurtu naturalnego o kremowej konsystencji i dobrze wymieszać.

Print Friendly

Zostaw Komentarz