Pierniczki na choinkę

wpis w: Ciasta i desery | 0

image

image

image

image

Miało nie być pierniczków na Mamucich Przysmakach w tym roku, ale zmobilizowała mnie pytaniem o przepis Joasia; tak więc są i bardzo się cieszę, że je upiekłam, bo aromat pierniczków świetnie się wpisuje w aromat wigilii Świąt Bożego Narodzenia.

Nie wiem  dokładnie skąd pochodzi przepis. Jedyne związane z nim moje skojarzenia  prowadzą do Alicji, którą poznałam kilka lat temu w  Opactwie Benedyktyńskim w Tyńcu k. Krakowa, dokładnie tuź przed świętami Boźego Narodzenia.

Korzystam z okazji i wszystkim, którzy tu dzisiaj zawitają skladam serdeczne życzenia, a poniżej zamieszczam przepis, który prawdopodobnie wykorzystacie w przyszłym roku:-)

 

image

 

Przepis na ok. 40-50 pierniczków, które można powiesić na choince, choć zapewne długo tam nie powiszą:-)

1 i 3/4 kubka mąki
1/2 kubka miodu
1/2 kubka cukru
2 łyżki masła
1 jajo
1- 2 lyżeczki przyprawy do pierników
1 łyżeczka kakao
1/2 lyżeczki sody

Mąkę z miodem, sodą i przyprawą do pierników zarabiamy w misce noźem; dodajemy jajko, cukier, masło i wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy podsypując mąką na grubość ok. 0,5 cm. Wycinamy foremkami rozmaite ksztalty i układamy ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w luźnych odstępach, ponieważ pierniczki nieco rosną. Pieczemy w 160-170 stopniach ok. 15 minut, zależnie od twardości jaką chcemy uzyskać.
P.S
– Jeśli chcemy pierniczki powiesić na choince od razu po upieczeniu, rurką do napojów, robimy otworki, ewentualnie przed upieczeniem wkładamy kawalki wykałaczek w ciasto i wyciągamy je po upieczeniu.

– Moźemy oierniczki posypać cukrem pudrem, polukrować lub zostawic w spokoju.

– Przepis na lukier:
10 dag cukru pudru, ok. 2 lyżeczki soku z cytryny i białko z 1 jaja.
Ubić pianę z białka dosypując cukier i dolewając sok z cytryny. Dodając barwniki spożywcze możemy otrzymac lukier o różnych kolorach. Możemy też jako barwnika uzyć np. soku z buraka:-) Wystudzone pierniczki smarujemy lukrem przyklejając rózne ozdoby takie jak bakalie, cukierki itp.

– Do ozdabiania pierniczków możemy również użyć specjalnych pisaków do ciasta.

– Jeszcze tylko dzisiaj po zapisaniu się na prenumeratę Mamucich Przysmaków otrzymasz do pobrania listę zakupów potrzebną do przygotowania potraw świąteczno-wigilijnych oraz wskazowki krok po kroku jak przygotować kolację wigilijną. Wystarczy tylko zostawić swój email.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *