Pierniczki na choinkę

wpis w: Ciasta i desery | 0

image

image

image

image

Miało nie być pierniczków na Mamucich Przysmakach w tym roku, ale zmobilizowała mnie pytaniem o przepis Joasia; tak więc są i bardzo się cieszę, że je upiekłam, bo aromat pierniczków świetnie się wpisuje w aromat wigilii Świąt Bożego Narodzenia.

Nie wiem  dokładnie skąd pochodzi przepis. Jedyne związane z nim moje skojarzenia  prowadzą do Alicji, którą poznałam kilka lat temu w  Opactwie Benedyktyńskim w Tyńcu k. Krakowa, dokładnie tuź przed świętami Boźego Narodzenia.

Korzystam z okazji i wszystkim, którzy tu dzisiaj zawitają skladam serdeczne życzenia, a poniżej zamieszczam przepis, który prawdopodobnie wykorzystacie w przyszłym roku:-)

 

image

 

Przepis na ok. 40-50 pierniczków, które można powiesić na choince, choć zapewne długo tam nie powiszą:-)

1 i 3/4 kubka mąki
1/2 kubka miodu
1/2 kubka cukru
2 łyżki masła
1 jajo
1- 2 lyżeczki przyprawy do pierników
1 łyżeczka kakao
1/2 lyżeczki sody

Mąkę z miodem, sodą i przyprawą do pierników zarabiamy w misce noźem; dodajemy jajko, cukier, masło i wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy podsypując mąką na grubość ok. 0,5 cm. Wycinamy foremkami rozmaite ksztalty i układamy ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w luźnych odstępach, ponieważ pierniczki nieco rosną. Pieczemy w 160-170 stopniach ok. 15 minut, zależnie od twardości jaką chcemy uzyskać.
P.S
– Jeśli chcemy pierniczki powiesić na choince od razu po upieczeniu, rurką do napojów, robimy otworki, ewentualnie przed upieczeniem wkładamy kawalki wykałaczek w ciasto i wyciągamy je po upieczeniu.

– Moźemy oierniczki posypać cukrem pudrem, polukrować lub zostawic w spokoju.

– Przepis na lukier:
10 dag cukru pudru, ok. 2 lyżeczki soku z cytryny i białko z 1 jaja.
Ubić pianę z białka dosypując cukier i dolewając sok z cytryny. Dodając barwniki spożywcze możemy otrzymac lukier o różnych kolorach. Możemy też jako barwnika uzyć np. soku z buraka:-) Wystudzone pierniczki smarujemy lukrem przyklejając rózne ozdoby takie jak bakalie, cukierki itp.

– Do ozdabiania pierniczków możemy również użyć specjalnych pisaków do ciasta.

- Jeszcze tylko dzisiaj po zapisaniu się na prenumeratę Mamucich Przysmaków otrzymasz do pobrania listę zakupów potrzebną do przygotowania potraw świąteczno-wigilijnych oraz wskazowki krok po kroku jak przygotować kolację wigilijną. Wystarczy tylko zostawić swój email.

Print Friendly

Zostaw Komentarz