Piernik

wpis w: Ciasta i desery, Na Święta | 0

Przepis na piernik jest zapisany w moim starym zeszycie jako „piernik Ani”. Nie jest to piernik dojrzewający mojej teściowej, o którym pisałam w książce „Opowiem Ci o Świętach”, ale za to dokładnie mieści się w kategorii szybkich, ale niespiesznymi przepisów. Piekę go od lat i zwykle dodatkowo przekładam domowymi powidłami śliwkowymi. Z wierzchu natomiast albo posypuję cukrem pudrem, albo obficie smaruję polewą czekoladową. Na większą blachę trzeba podwoić proporcje.

Ciasto, przepis na blaszkę wielkości ok. 20 cmx30 cm:
Masło – 1/2 kostki
Jajo – 1 szt.
Cukier – 3/4 kubka
Miód – 2 łyźki
Kakao – 2 łyżki
Przyprawa do piernika – 1-2 łyżki
Mąka – 2 kubki
Mleko – 1 kubek
Soda – 2 płaskie łyżeczki

Polewa czekoladowa:
Śmietana – 3 łyżki
Cukier – 3 łyżki
Kakao – 3 łyźki
Spirytus lub ocet spirytusowy  – 1 łyźeczka

Piernik

Wykonanie ciasta:
Masło rozpuść i pozostaw do wystudzenia.

Całe jajo utrzyj/ubij porządnie z cukrem na kremową masę, dodaj miód, przyprawę do piernika, kakao oraz rozpuszczone, przestudzone masło, a następnie  wymieszaj całość dokładnie z użyciem miksera.

Wymieszaj sodę z mlekiem i dodawaj  do ciasta naprzemiennie z mąką równomiernie je mieszając.

Przełóż do formy wyłoźonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 30 minut. Przed wyciągnięciem ciasta wykonaj test suchego patyczka, ale  nie piecz piernika dłużej niź potrzeba, ponieważ może zrobić się suchy.

Piernik_Mamucie Ptzysmaki

Wykonanie polewy:
Zagotuj wszystkie składniki polewy;  czyli śmietanę, cukier, kakao oraz spirytus lub ocet,  przestudź chwilę i szybko rozsmaruj na powierzchni ciasta.

P.S.
Po wystudzeniu piernik możesz przekroić szerokim nożem na dwie warstwy i przełożyć domową konfiturą śliwkową lub inną ulubioną. Jest wtedy jeszcze smaczniejszy!

Zamiast polewy czekoladowej moźesz ciasto ozdobić z wierzchu lukrem lub po prostu posypać cukrem pudrem.

Print Friendly

Zostaw Komentarz