Tarta cytrynowa

wpis w: Ciasta i desery | 0

Tarta cytrynowa, to jeden z moich ulubionych i najczęściej zamawianych przeze mnie deserów, kiedy jem poza domem. Już dawno obiecałam sobie, że zrobię ją sama, ale jakoś do tej pory nie składało się. Albo przepis wydawał mi się zbyt skomplikowany (przygotowanie tarty trawało za długo), albo cytryn było za mało… Wreszcie przyszedł na nią właściwy czas. Wprawdzie rodzajów tart cytrynowych jest wiele, to jedna drugiej nie równa.  Zależało mi aby była łatwa do zrobienia, lekka i mniej słodka. Oto jest i może się przyda na Wielkanoc, chociaż każda inna okazja również będzie dla niej dobra. To pierwsza tarta cytrynowa na Mamucich Przysmakach, ale zapewniam, że nie ostatnia. Bardzo lubię jej delikatność i świeży kwaskowy smak. Inne przepisy na Wielkanoc znajdziesz TUTAJ.

Przepis na tartę cytrynową pochodzi z książki Sarah Woodward „Kuchnia francuska”

Tarta cytrynowa IMG_6600 IMG_6601 IMG_6602

Składniki na ciasto:
Mąka pszenna – 250 g
Sól – szczypta
Cukier – 60 g
Schłodzone masło – 125 g oraz dodatkowo miękkie maslo do nasmarowania formy
Żółtko – 1 duża sztuka
Zimna woda – 2-4 łyżki

Składniki na masę:
Jaja (białka oddzielone od żółtek) – 5 szt.
Cukier – 90 g
Skórka otarta z 3 niewoskowanych cytryn
Mąka kukurydziana – 1 płaska łyżeczka
Szczypta soli
Cukier puder do posypania tarty

Przygotowanie ciasta
Przesiej mąkę wraz z solą, dodaj cukier i pokrojone na kawałeczki schłodzone masło. Rozetrzyj ręcznie lub mikserem na mokry piasek, dodaj żółtko oraz taką ilość zimnej wody aby można było szybko zagnieść ciasto. Ulep ciasto w kulę, owiń folią i schowaj na około 1/2 h do lodówki.

W międzyczasie przygotuj masę cytrynową.

Przygotowanie masy cytrynowej
Żółtka ubij z 2/3 cukru do momentu aż zrobią się jasne. Mieszając dodawaj sok z cytryny i otartą skórkę.

Przesiej delikatnie mąkę kukurydzianą. Dodając ją, energicznie mieszaj masę, aby nie zrobiły się grudki. Cały czas mieszając, przez ok. 5 minut, podgrzewaj masę cytrynowo-jajeczną do momentu aż zgęstnieje (nie doprowadzaj jej do wrzenia). Ja na wszelki wypadek podgrzewałam masę w garnku ustawionym nad gotującą się wodą.

Następnie odstaw do wystudzenia, ale mieszaj ją co jakiś czas, aby nie zrobił się kożuch.

W trakcie studzenia masy rozwałkuj schłodzone ciasto i przenieś do okrągłej, natłuszczonej masłem formy na tartę. Nakłuj je w kilku miejscach widelcem i schowaj ponownie do lodówki na 15 minut.

Nagrzej piekarnik do 180 stopni i wstaw do niego ciasto (na 10 minut). W trakcie pieczenia dokończ przygotowanie masy cytrynowej.

Ubij białka z pozostałym cukrem na sztywną pianę i przełóż delikatnie drewnianą łyżką do wystudzonego kremu cytrynowego.

Gotową masę cytrynową wyłóż na podpieczone ciasto i wstaw do piekarnika na kolejne 25-30 minut.

Wierzch ma nieco urosnąć i zarumienić się. Podawaj tartę cytrynową na ciepło lub na zimno lekko oprószoną cukrem pudrem.

Z podanych proporcji wyjdzie 8-12 niewielkich szt. ciasta.

Tarta cytrynowa

Print Friendly

Zostaw Komentarz