Tiramisu z malinami

wpis w: Ciasta i desery | 2

Tiramisu z malinami jest wymyśloną przeze mnie letnią odmianą klasycznego tiramisu. W czasie gorących dni smakuje po prostu doskonale i jeśli komuś klasyczny deser  wydaje się zbyt mdły, to może to jest właśnie rozwiązanie. Natomiast, Natomiast zimą, kiedy nie ma już  świeżych malin, do kawy można dodać kieliszek likieru amaretto i wrócić do tiramisu klasycznego. Uwaga, ze względu na obecność kofeiny i alkoholu, deser jest przeznaczony dla osób dorosłych.

image

Składniki na tortownicę ok. 25 cm (12 niewielkich  porcji)

Śmietanka kremowa 36% – 500 g

Mascarpone – 250 g

Biszkopty lady fingers – ok. 300 g

Mocna dobra kawa – 1 filiżanka ok. 150 ml

Cukier puder do smaku – ok. 1/2 kubka

Maliny – opakowanie minimum 250 g

image

Śmietankę kremową schłódź porządnie przez kilka godzin w lodówce, a dodatkowo możesz włożyć ją na ok. 15 minut do zamrażalki.

Przygotuj tortownicę. Zaparz mocną kawę i ostudź. Wlej ją do głębokiego talerza.

Śmietankę kremową ubij z cukrem pudrem na sztywną masę, raczej używaj wolnych obrotów miksera lub blendera, uważając, aby jej nie przebić. Jeśli tak sie stanie, zrobią się grudki masła – zatem jak tylko zauważysz, że śmietana zgęstniała i zostawia wyraźne ślady, przerwij miksowanie. Serek mascarpone wymieszaj dokładnie łyżką i dodaj do ubitej śmietany, następnie zmiksuj lub zblenduj jeszcze przez krótką chwilę do momentu, aż masa będzie jednorodna.

Biszkopty przekrój na pół i jedną połówkę ponownie przekrój na pół. Mniejsze części biszkopta szybko zanurzaj z obu stron w kawie i układaj na spodzie tortownicy w taki sposób, aby przytrzymywały dłuższą część biszkopta. W ten sposób z latwością, dzięki stelarzowi z obręczy tortownicy utworzysz “biszkoptowy płotek”.  Na dno tortownicy pokryte namoczonymi w kawie biszkoptami rozłóż równomiernie mniej więcej połowę masy śmietanowej.

Posyp ją kakao (przez sitko).

Następnie ponownie układaj warstwę, namoczonych w kawie,  niewielkich kawałków biszkoptów, z tym że obok nich układaj od razu maliny.

Warstwę biszkoptów i malin przykryj drugą warstwą masy śmietanowej, wierzch posyp kakao i udekoruj malinmi oraz listkami mięty, czy na przykład szałwi ananasowej.

Wstaw deser do lodówki. Moje tiramisu po 3-4 godzinach było gotowe.

image

image

P.S.

Podane proporcje wystarczą na ok. 12 niezbyt dużych kawałków, po 2  biszkopty każdy.

Oczywiście można pominąć robienie” płotu z biszkoptów” i ułożyć po prostu warstwę nasączonych w kawie ciastek i warstwę  masy śmietanowej wykorzystując jedynie trorownicę.

2 Responses

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *