Kaszotto gryczane

wpis w: Dania główne, Kolacje, Na wynos, Obiady | 0

Przez większą część stycznia pisałam codziennie na facebooku o jednej małej rzeczy, którą możemy zrobić dla swojego zdrowia, korzystając z tego co mamy akurat pod ręką. Tematu absolutnie nie wyczerpałam. Zamierzam do niego wracać i kontynuować już na swój prywatny użytek, ale oczywiście z pożytkiem dla czytelników Mamucich Przysmaków. Pisząc na facebooku o jednej małej rzeczy na końcu wymieniłam kasze. Choć zgromadziłam w domu niezłą kolekcję, to mam poczucie, że nie w pełni wykorzystuję ich potencjał. Owszem, jesienią i zimą niemal codziennie korzystam z dobroci kasz i przygotowuję ciepłe śniadania, zwłaszcza na słodko. Jednak temat wytrawnych śniadań, obiadów i kolacji, a może i deserów z ich udziałem uważam za niewyczerpany i chcę to zmienić.

Kasze

Kilka dni temu robiłam zakupy na targu pietruszkowym i wyszłam z dwoma kilogramami, morelowego koloru, soczystej dyni muskat. W domu zastałam ogromne ilości ugotowanej przez moich domowników kaszy gryczanej. Wśród czytelników bloga pojawiły się prośby o kaszotto. Dzisiaj więc jest przepis na kaszotto gryczane, szybki i zdrowy obiad dla całej rodziny w ciągu niespełna 30 minut. Przygotowałam je w wersji bardzo łagodnej. Zaproponowana kombinacja przypraw sprawiła, że smak jest bardzo zrównoważony, a danie bardzo smaczne.

Kaszotto IMG_4710 IMG_4711

Składniki dla około 4 osób:
Kasza gryczana prażona – 1 kubek
Dynia piżmowa lub inna soczysta, tu muskat – ok. 500 g
Filet z kurczaka – 1 duży pojedynczy lub 2 mniejsze ok. 400 g
Cebula – 1 duża szt.
Czosnek – 3-4 ząbki
Cebulka dymka – kilka sztuk
Dowolne kiełki – kilka wiązek
Oliwa z oliwek -1-2 łyżki
Masło klarowane – 1 łyżka
Przyprawy :
kumin -1/2 łyżeczki,
papryka słodka -1/2 łyżeczki,
kurkuma – 1/2 łyżeczki,
papryka chili (opcjonalnie),
sól, pieprz mielony do smaku.

Ugotuj kaszę gryczaną zgodnie ze wskazówką producenta na opakowaniu. Ja swoją kaszę ugotowałam w 1 litrze osolonego wrzątku ok. 10 minut i odlałam odrobinę wody (o zgrozo!)

W trakcie gotowania kaszy oczyść dynię ze skórki i pestek, a następnie pokrój ją w niewielką kostkę o boku ok. 1.5 cm.

Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij wolno kilka minut na rozgrzanej oliwie z masłem klarowanym. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy: kumin, paprykę oraz kurkumę. Po niespełna minucie wrzuć na patelnię pokrojoną dynię i duś powoli ok. 5 minut, aż nieco zmięknie. Mieszaj co jakiś czas, aby nie przypalić.

Kurczaka pokrój w niewielką kostkę, oprósz solą i pieprzem. Jeśli masz bardzo dużą patelnię , to zgarnij dynię i dorzuć kurczaka. Ewentualnie możesz go delikatnie podsmażyć na maśle klarowanym na drugiej patelni 3-4 minuty z obu stron. Mieszaj też dynię, aby się nie przypaliła.

Wymieszaj kurczaka z dynią. Możesz całość przykryć i poddusić jeszcze 3-4 minuty, aż dynia i mięso będą miękkie. Dopraw do smaku solą i pierzem, a następnie dodaj kaszę i wszystko wymieszaj.

Podawaj kaszotto gryczane posypane posiekaną drobno cebulką dymką i świeżymi kiełkami. Świetnie smakuje z domowym, kiszonym ogórkiem.

Dodatkowe uwagi:
Zamiast kurczaka dobrze się sprawdza pokrojona w kostkę polędwica wieprzowa. Po kilku minutach jest gotowa.

Danie świetnie nadaje się na wynos do termosu lub do podgrzania.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *