Kurczak tikka masala

wpis w: Dania główne, Kolacje, Obiady | 0

Mamy w naszej KUCHNI PEŁNEJ ŚWIATA upieczony chlebek naan oraz ugotowany  indyjski ryz jaśminowy z przyprawami, pora więc na danie główne, którym będzie pikantny kurczak tikka masala.

KURCZAK TIKKA MASALA

Składniki marynaty:
Czosnek – 2 przeciśnięte przez praskę ząbki
Imbir świeży – 1 łyżka startego na drobnej tarce
Oliwa – 1 łyżka
Słodka mielona papryka –  1 łyżeczka
Mieszanka przypraw garam masala – 1 łyżka
Duża szczypta mielonego chilli

Składniki sosu:
Krojone pomidory w puszce – 400 g
Jogurt naturalny – 4 łyżki
Cebula – 1 szt. pokrojona w kostkę
Czerwona papryka – 1 szt. pokrojona w kostkę
Cynamon – 1/2  łyżeczki
Kurkuma – 1 łyżeczka
Mieszanka przypraw garam masala
Imbir świeży  – 1 łyżka startego na drobnej tarce ewent. 1/2 – 1 łyżeczka sproszkowanego.
Czosnek – 1 ząbek przeciśnięty przez praskę
Oliwa – 1 łyżka do smażenia
Sól do smaku –  ok.1 łyźeczka
Świeża kolendra do posypania

Filet z piersi kurczaka – 2 duże pojedyncze filety pokrojone w większą kostkę 

Wykonanie:
Wymieszaj wszystkie składniki marynaty  i utrzyj do momentu aż powstania pasta. Pokrojone w kostkę filety z kurczaka włóż do foliowej torebki, dodaj przygotowaną pastę i
mieszaj, aż wszystkie kawałki kurczaka będą pokryte przyprawami. Wstaw do lodówki na ok. 2 godziny lub dłużej (na przykład na noc).

Po tym czasie rozgrzej na dużej patelni olej. Dodaj cebulę, paprykę, czosnek, imbir i wszystkie pozostałe przyprawy sosu, czyli cynamon, garam masala i kurkumę, smaż przez ok. 2 minuty, aż przyprawy staną się aromatyczne. Dodaj pomidory i jogurt, gotuj na średnim ogniu przez ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu, następnie całość zmiksuj/zblenduj na jednolity sos.

Rozgrzej patelnię, dodaj zamarynowane kawałki kurczaka, smaż je przez ok. 2 minuty z obu stron, aź staną się lekko brązowe. Następnie zalej je przygotowanym wcześniej sosem i gotuj na małym ogniu przez 8 – 10 minut.

Kurczak tikka masala gotowy! Podawaj aromatyczne danie posypane dodatkowo listkami kolendry wraz z dodatkami: z ryżem indyjskim z przyprawami  i/lub chlebkiem (placuszkami) naan.

Przepisy na ryż jaśminowy z przyprawami  i chlebek naan znajdziesz TUTAJ

Uwagi dodatkowe:

Podana ilość wystarczy dla 3-4 osób zależnie od pozostałych dodatków.

Więcej o podróżach znajdziesz na stronie Lemon&Lime i blogu Justyny Z Miejsca Na Miejsce

Więcej przepisów znajdziesz na blogu  Mamucie  Przysmaki

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *