Leczo wegetariańskie z cukinii

wpis w: Dania główne, Kolacje, Obiady | 0

image

Po początku tygodnia o suchym chlebie:-) czas na cukinię i błyskawiczne, poczciwe jednogarnkowe leczo wegetariańskie, choć troszkę zmodyfikowane. Doskonałe dla osób, które nie umieją gotować i/lub mają niewiele czasu.

Cebula 1-2 szt
Marchew 1-2 szt
Papryka 1-2 szt
Cukinia 1-2 szt średniej wielkości
Olej np. rzepakowy 1 lyżka
Przyprawy
(2-3 pomidory)

Obieramy (jeśli dotyczy) i kroimy w półplasterki, a następnie wrzucamy na patelnię z niewielką iloscią rozgrzanego oleju po kolei: cebulę, marchewkę, paprykę, cukinię. Doprawiamy ulubionymi przyprawami np. solą, pieprzem, papryką słodką i chili, lubczykiem oraz czosnkiem. Podlewamy niewielką ilością wody. Od wrzucenia ostatniego warzywa dusimy całość, mieszając od czasu do czasu, od kilku do kilkunastu minut w zależności od tego jak miękkie chcemy mieć warzywa ( ja zwykle zostawiam półtwarde). Na koniec możemy dodać, ale niekoniecznie, świeże pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę. Oczywiście zamiast świeżych lub dodatkowo można również dodać pomidory z puszki, przecier z kartonu lub koncentrat pomidorowy. Dusimy wszystko razem kilka minut i doprawiamy na koniec do smaku. Podajemy z ryżem, makaronem, kaszami lub pieczywem.

Uwaga! Zyskujemy na czasie w trakcie smażenia jednego warzywa przygotowując następne. Takie leczo można zamrozić a dodatkowo stanowi ono bazę do wielu potraw:-)

Print Friendly

Zostaw Komentarz