Polędwiczki wieprzowe w sosie z warzywami

wpis w: Dania główne, Obiady | 0

 

Polędwiczki wieprzowe w sosie z warzywami – świetne danie na energetyczną środę, które oczywiście jest szybkie i smaczne oraz które, dzięki rozmaitym dodatkom, można podawać na kilka sposobów.

image

 

Składniki dla 4 osób:
Polędwiczki wieprzowe – 2 szt (łącznie ok. 50 dag)
Cebula – 1-2 szt
Czosnek – 2-3 ząbki
Marchew – 1 szt
Papryka – 1 szt
Cukinia – 1/2-1 szt
Brokuły – kilka różyczek
Białe wino wytrawne lub półwytrawne – 100 -150ml
Śmietanka kremowa 30% – ok. 100-150ml

Olej rzepakowy/oliwa/masło klarowane – do wyboru do smażenia
Kolendra do ozdoby i dodatkowego smaku (niekoniecznie)

Kasza gryczana/kasza jaglana/kuskus/ziemniaki/pataty – do wyboru jako dodatek, tu akurat kasza gryczana (przynajmniej kubek prażonej kaszy)

Polędwiczki pokrój w plasterki o grubości ok. 1 cm, możesz je zamarynować dzień lub kilka godzin wcześniej, doprawiając do smaku solą, pieprzem, czosnkiem, papryką, odrobiną okeju lub oliwy i wstawiając do lodówki.

Cebulę posiekaj w kostkę, zmiażdż czosnek, marchew obierz i pokrój w niewielkie słupki.

Doprawione polędwiczki ułóż na rozgrzanej patelni z dodatkiem łyżki tłuszczu i usmaż do zarumienienia się, po ok 5-6 minut z każdej strony. Po usmażeniu poledwiczek  dodaj posiekaną cebulę oraz czosnek.

Po kiludziesięciu sekundach dorzuć marchewkę i mieszając całość co jakiś czas,  umyj i pokrój paprykę w kostkę lub niewielkie paski, dorzuć do mięsa, a następnie pokrój w drobną kostkę cukinię i jak marchew będzie odpowiedniej twardości dodaj równieź do całości.

Jeśli lubisz miękkie warzywa duś je kilka minut, natomiast jeśli lubisz póltwarde od razu podlej całość białym winem, a jak tylko wyparuje dodaj śmietankę, wymieszaj, zagotuj, dopraw solą jeśli jest taka potrzeba i po chwili, na koniec dodaj na wierzch drobno posiekane rożyczki brokułowe.

Ugotowaną kaszę gryczaną wsyp do miseczki, na wierzchu ułóż polędwiczki z warzywami w winnym sosie. Ozdób kolendrą i danie gotowe. Smacznego!
P.S.
Wina można nie dodawać tylko samą śmietankę, uzyskamy wówczas inny smak potrawy, ale również smaczny.

Mamy wiele możliwości dodatków, tu jest akurat kasza gryczana prażona, którą gotowałam w dużej ilości osolonej wody ok. 15 minut, a następnie odcedziłam, podobnie jak makaron. Długość gotowania kaszy oraz jej ilość po ugotowaniu zależy od stopnia upraźenia i producenta.

Zamiast brokułów i kolendry można dodać posiekaną zieloną pietruszkę.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *