Potrawka z dorsza

wpis w: Dania główne, Obiady | 0

Kilka dni temu przeglądałam książkę Pascala Brodnickiego „Kuchnia z pomysłem”.  Jest w niej trochę teorii na temat składników, piękne zdjęcia oraz sporo praktycznych przepisów. Poniższy przepis jest pierwszym  przepisem Pascala w moim wykonaniu, ale myślę, że nie ostatnim.

Lubię dania jednogarnkowe, a to wydało mi się i zwyczajne, i ciekawe zarazem. Potrawka z dorsza z ziemniakami, pomidorami i czosnkiem brzmi swojsko, a ze względu na czerwony pieprz i szafran pozostawia trochę ciekawości smaku. Ostrzegam jednak, że nie wszyscy czerwony pieprz lubią, a szafran jest lekko wyczuwalny, owszem, poza tym nadaje ziemniakom intesywnieszego, słonecznego koloru, ale nie jest tutaj niezbędny.

Myślę, że w przyszłości eksperymentalne dorsza zastąpię inną rybą lub nawet mięsem, ale  na razie zamieszczam przepis prawie oryginalny. Prawie – ponieważ nieco zmieniłam proporcje składników, tak aby obiadu wystarczyło dla wszystkich, ale jednocześnie bez straty smaku i aromatu.

Danie ma raczej łagodny smak, można je doprawić ewentualnie płatkami chili, a jako dodatek moglaby tu pasować surówka z kiszonej kapusty lu inna o lekko kwaskowym smaku.

Jednogarnkowa  potrawka z dorsza

Składniki dla 4 osób:
Filet z dorsza – minimum 600 g
Ziemniaki – ok. 1 kg
Pomidory – 4 szt
Czosnek – 6-8 ząbków
Natka pietruszki – pęczek
Liście laurowe – 4-5 szt
Szafran – 1-2 g (można pominąć)
Jaja – 2 szt
Mąka – 6 łyżek
Sól, pieprz kolorowy świeżo zmielony, pieprz czerwony
Olej do smażenia ryby

Potrawka z dorsza

Obierz, pokrój w kostkę ziemniaki i wrzuć do żeliwnego lub teflonowego garnka.

Pomidory sparz, obierz ze skórki, oczyść z pestek, pokrój w ćwiartki i dodaj do ziemniaków. Dodaj również szafran, rozgnieciony czosnek oraz gałązki natki pietruszki. Pozostaw kilka gałązek do przybrania.

Dopraw całość solą i zmielonym kolorowym pieprzem, zalej ok. 500-600 ml przegotowanej wody, zagotuj, a następnie na niewielkim ogniu gotuj ok. 15-20 minut.

W międzyczasie umyj i pokrój w kostkę filet z dorsza. Wysyp na talerz mąkę. W głębokim talerzu roztrzep jaja z 4 łyżkami wody, solą i pieprzem. Następnie obtaczaj kostki ryby w jajku z wodą oraz w mące i smaż na rozgrzanym tłuszczu po kilka minut z obu stron, do lekkiego zarumienienia.

Usmażone kawałki ryby połóż na wierzchu w garnku z warzywami. Przykryj i duś na niewielkim ogniu 15-20 minut.

Przed podaniem posyp natką pietruszki oraz czerwonym pieprzem.

Print Friendly

Zostaw Komentarz