Risotto z wołowiną i kuminem

wpis w: Dania główne | 0

Dawno temu, kiedy mój mąż służył w wojsku trafił akurat na rok likwidacji, czy raczej wymiany, z powodu kończącej się daty ważności,  tzw. ZAPASU NIENARUSZALNEGO. Był to stały zapas jedzenia, głownie puszek, trzymany w magazynie na wypadek stanu wyjątkowego czy wojny. Zawsze kiedy otwieram konserwę przypomina mi się jedna z wojskowych opowieści mojego męża o najbardziej znienawidzonym daniu. Był to  „pancernik”, czyli puszka konserwy bez etykiety z niespodzianką w środku oraz nóż, którym dzielni żołnierze musieli ją sobie otworzyć…

Od tamtej pory funkcjonuje u nas w domu ZAPAS NIENARUSZALNY, czyli zachomikowane jedzenie, które jest zawsze, na wszelki wypadek, w tym głodu i braku czasu na gotowanie. Pancerniki są tu również, ale na szczęście smaczniejsze, przewidywalne i łatwiej można się do nich dobrać…

Dzisiejsze risotto z wołowiną i kuminem powinno się nazywać może pancerne risotto, albo jakoś zgrabniej, w każdym razie jego zaletą jest to, że w 20 minut można przygotować wartościowe danie dla 4 – osobowej rodziny, a po zwiększeniu proporcji nawet dla większej liczby osób. Świetnie się nadaje również do pudełka na wynos. Moi panowie go uwielbiają!  Całkiem energetyczne i rozgrzewające danie na powrót zimy!

Mamucie_Przysmaki_blog-0249 Mamucie_Przysmaki_blog-0251 Mamucie_Przysmaki_blog-0261-2

Składniki dla 4-5 osób

ryż – ok. 300 g

zmielone mięso wołowe – 60 dag

cebula – 1 duża sztuka

2-3 ząbki czosnku

czerwona papryka – 1szt.

fasola ciemna – 1 puszka

kukurydza – 1 puszka

pomidory krojone – 1-2 puszki lub kartony po ok. 400 g

sól – 1 łyżeczka

pieprz i  słodka papryka – po około 1/2 łyżeczki

kumin – 1 łyżeczka

1 łyżka oliwy lub masła klarowanego

Opcjonalnie

cebulka dymka – 1/2 pęczka

natka pietruszki lub jeszcze lepiej kolendry do posypania – 1/2 pęczka

chilli w płatkach lub lepiej harissa – 1/4 łyżeczki

Ugotuj ryż, a w międzyczasie przygotuj warzywa z mięsem.

Cebulę oraz dymkę posiekaj i zeszklij na lekko rozgrzanej oliwie lub maśle sklarowanym. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę czerwoną paprykę oraz zmiażdżony czosnek. Po kilku minutach dorzuć zmieloną wołowinę i duś na wolnym ogniu.  Jak mięso zmieni równomiernie kolor dodaj sól oraz wszystkie przyprawy, czyli pieprz, paprykę, kumin i ewentualnie chilli lub harissę. Wymieszaj i przełóż do większego garnka.

Dodaj pozostałe składniki: odsączoną z zalewy kukurydzę, odsączoną czerwoną  fasolę oraz pomidory. Gotuj całość na niewielkim ogniu około 5-10 minut minut. W razie potrzeby dolej odrobinę wody i dopraw do smaku ww przyprawami, a następnie wymieszaj z ugotowanym  ryżem i podawaj posypane natką pietruszki. Jeszcze lepiej smakuje z aromatycznymi listkami kolendry.

Wskazówka

Zmieloną wołowinę zawsze można mieć w zamrażalce wśród zapasów. W razie pilnej potrzeby paprykę można pominąć. Super jeśli masz zieleninę, ostatecznie może być zamrożona, zawsze dostarczy temu pancernemu daniu trochę świeżości i witamin.

Print Friendly

Zostaw Komentarz