Schab ze śliwkami

wpis w: Dania główne, Kolacje, Obiady, Sylwester | 2

Dzisiaj schab pieczony ze śliwkami – danie, które zazwyczaj wszystkim smakuje i świetnie się sprawdza, jeśli trzeba przygotować coś konkretnego dla większej liczby osób. Smakuje zarówno na obiad jak i na kolację. Można je przygotować wcześniej i tylko podgrzać przed podaniem. Świetnie komponuje się z rozmaitymi dodatkami np. pieczywem, ryżem, kaszami czy pieczonymi warzywami. Lubię je przygotować na święta Bożego Narodzenia czy Sylwestra. Nie jest skomplikowane, wymaga jedynie trochę czasu uwagi. Przygotowanie można rozłożyć na etapy, które zresztą można ograniczyć do minimum. Oczywiście jak to zwykle w życiu bywa, coś kosztem czegoś…

Schab ze śliwkami IMG_3910

Składniki:
Schab bez kości – ok. 150 g na osobę, tu ok. 1.3 kg
Śliwki suszone – 1 szt. na plaster mięsa
Cebula – 1-2 szt. na całość
Przyprawy: czosnek świeży lub granulowany, sól, pieprz zmielony, papryka słodka oraz rozmaryn świeży lub suszony
Oliwa 3-4 łyżki (w tym do smażenia)
Masło klarowane – łyżka (tylko do smażenia)
Mąka – 2-3 łyżeczki

Etap I marynowanie (opcjonalnie)
Najlepiej kilka godzin przed pieczeniem, np. na noc, zamarynuj mięso. Wcześniej je opłucz, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na plastry o grubości około 1.5 cm. Następnie rozbij tłuczkiem z obu stron uważając przy tym, aby w mięsie nie zrobić dziur. Każdy plaster oprósz przyprawami; solą, pieprzem, papryką i czosnkiem, tu najwygodniej jest użyć czosnku suszonego.

Przełóż do miski, skrop łyżką oliwy, wymieszaj, przykryj i odstaw na kilka godzin do lodówki. Jeśli nie ma już na marynowanie czasu, to od razu przejdź do kolejnego etapu.

Etap II smażenie (opcjonalnie)
Każdy kawałek rozbitego i przyprawionego mięsa oprósz delikatnie mąką. Obsmaż krótko na lekko rozgrzanej oliwie z masłem klarowanym. Wystarczy jak mięso zmieni kolor lub tylko lekko się zarumieni. Następnie ułóż kawałki w naczyniu żaroodpornym lekko wysmarowanym oliwą.

Moim zdaniem, tak przygotowane mięso jest smaczniejsze i mniej się kurczy w trakcie duszenia, ale jeśli chcesz uniknąć smażenia, również możesz ten etap pominąć.

Etap III pieczenie
Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsiusza.

Plastry rozbitego, przyprawionego mięsa i ewentualnie obsmażonego (patrz etap I i II) ułóż w dowolnym naczyniu żaroodpornym lub brytfance wysmarowanej oliwą. Posyp suszonym rozmarynem lub obłóż kilkoma świeżymi gałązkami tego ziela. Dodaj opłukane suszone śliwki oraz pokrojoną w ćwiartki cebulę.

Obsmażone mięso podlej od razu ok. 1/3 kubka wody, nieobsmażone dopiero po 30-40 minutach. Przykryj naczynie pokrywką lub folią aluminiową i wstaw do nagrzanego piekarnika na około 1 h 30 minut. W trakcie duszenia zajrzyj do mięsa 1-2 razy i podlej je odrobiną wody, aby sos nie wyparował. Mięso po upieczeniu ma być miękkie i lekko zanurzone w sosie.

W razie potrzeby przed zakończeniem pieczenia posyp całość dodatkową porcją soli.

Schab ze śliwkami świetnie smakuje z dobrym pieczywem, ryżem czy kaszami. Z pieczonymi ziemniakami również jest doskonały. Można go przygotować wcześniej, a następnie odgrzać przed podaniem. Smacznego!

Wskazówka
Deskę do mięsa ułóż na ręczniku do naczyń – wygłuszy trochę dźwięk; sąsiadom oraz domownikom będzie milej.

Rozbijane mięso przykryj elastyczną folią do żywności – zaoszczędzisz sobie mycia kuchni.

 

 

2 Responses

  1. Kasia

    Pyszny ten schab! Dziękuję za przepis.
    Pozdrawiam!
    ps: Bardzo ładne zdjęcia!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *