Pstrąg tęczowy pieczony

wpis w: Kolacje, Obiady | 2

Pstrąg tęczowy pieczony

Bardzo się zdziwiłam, że tak szybko i łatwo można przygotować smaczny obiad. Wypatroszonego pstrąga tęczowego „złowiłam” podczas codziennych zakupów. Chwila na doprawienie, pół godziny w piekarniku i jest gotowy. W międzyczasie możesz ugotować ryż oraz brokuły na parze. Pysznie, lekko i zdrowo. Przygotowując obiad dla większej liczby osób trzeba uwzględnić, że jest to dość duża ryba, zajmuje ona sporo miejsca i nie daje się sensownie podzielić.Pstrąg tęczowy pieczony

Pstrąg tęczowy wypatroszony – 1 szt./osobę
Przyprawy: sól ziołowa lub zwykła, pieprz
Cytryna – kilka półplasterków
Natka pietruszki lub koperku
Oliwa – 1-2 łyżki

Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Rybę oczyść z nadmiaru łusek krawędzią noża, umyj dokładnie, skrop sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem. W środek ryby wlóż kilka gałązek pietruszki lub koperku oraz  2-3 półplasterki wyparzonej cytryny. Ułóż rybę w brytfance wysmarowanej oliwą, skrop ją oliwą z wierzchu  i piecz 1/2 h w 180 stopniach bez przykrycia. To wszystko! Pyszna, chrupiąca ryba gotowa. Przed podaniem ozdób półplasterkami cytryny i zieleniną. Podawaj na przykład z  ryżem lub pieczonymi ziemniakami  i brokułami.  Pstrąg tęczowy pieczony to danie, które może być również wykorzystane w wigilię.

Print Friendly

2 Odpowiedzi

  1. Zwykle używam produktów sezonowych, natomiast myślę, że zjedzenie od czasu do czasu ze smakiem czegoś pozasezonowego nie uczyni nam duźej krzywdy, a jedynie urozmaici dietę, a dla mnie zdrowa dieta, to dieta różnorodna.

  2. Świeże pstrągi kupowane w marketach np w Biedronce a także inne ryby oraz warzywa obcego pochodzenia np brokuły nie w sezonie czyli sprowadzane są napromieniowywane dawkami promieniowania radioaktywnego aby się nie psuły. To samo dotyczy zresztą nasion, orzechów i migdałów. Tak więc uważajmy z tą zdrowotnością.

Zostaw Komentarz