Knedle z morelami

wpis w: Obiady | 0

Koniec sierpniowego lata, resztka ziemniaków pozostałych z obiadu i trochę śliwek. Czy potrzeba czegoś więcej do zrobienia pysznych knedli? Tak, przede wszystkim dobrego przepisu, trochę cierpliwości i może więcej owoców…

Knedle lubię, ale moi domownicy nie uznają obiadów na słodko, więc rzadko je robię. W przypadku knedli ważne są proporcje mąki do ziemniaków; aby ciasto nie było za twarde, ale tez żeby nie rozpadło się w trakcie gotowania. Ważną rolę odgrywają też same ziemniaki – nie mogą być zbyt wodniste. Najlepiej je ugotować dzień wcześniej lub porządnie odparować, przecisnąć przez praskę i ostudzić. Swoje skrupulatne notatki z wieloma poprawkami znalazłam na pożółkłych już kartkach starego zeszytu z przepisami. Wśród notatek, oprócz wagowego, znalazłam również wygodny sposób objętościowy, który kiedyś dostałam od koleżanki. Zapisuję tu więc oba, ponieważ nie zawsze mamy dostęp do wagi.

Wracając do samych knedli; kiedy już zdecydowałam, że nie pozwolę zmarnować się ugotowanym ziemniakom i zrobię je, choćbym miała jeść sama, okazało się, że w lodówce zostało zaledwie kilka śliwek…Na szczęście znalazłam również kilka moreli i tym sposobem stary przepis zyskał nowe życie. Knedle z morelami są pyszne!

Mamucie_Przysmaki_blog-0097-2

Mamucie_Przysmaki_blog-0107

Mamucie_Przysmaki_blog-0117

Mamucie_Przysmaki_blog-0121

Składniki na około 12 knedli (2-3 porcje)
Ugotowane ziemniaki – 25-30 dag
Maka pszenna typ 500 – ok. 100 g i dodatkowo do podsypania ciasta
Mąka ziemniaczana – 1.5 łyżki stołowej
Jajko – 1 mała szt.
Morele lub śliwki – kilkanaście sztuk
Masło – czubata łyźka stołowa
Bułka tarta – 1-2 łyżeczki
Cukier puder lub cukier brązowy do posypania z wierzchu
Cynamon do posypania (opcjonalnie)
Sól do osolenia wrzątku – 1-2 łyżeczki

W dużym garnku nastaw wodę na wrzątek. Będzie również potrzebna miska lub garnek z dodatkową gorącą woda do przepłukania knedli.

Usuń pestki z owoców, ale nie rozcinaj połówek do końca.

Ziemniaki zblenduj lub lepiej przeciśnij przez praskę do puree. Jeśli są gorące wystudź i porządnie odparuj (najlepsze są ugotowane dzień wcześniej).

Sposób I wagowy

Dodaj do ziemniaków jajko, wymieszaj, a następnie dodaj obie mąki. Mąkę pszenną dodawaj stopniowo, tyle ile potrzeba, a w razie potrzeby więcej niż 100 g – tak aby ciasto się nie rozpadalo, ale aby nie wyszło zbyt twarde. Niestety, ilość mąki zaleźy od rodzaju ziemniaków.

Sposób II objętościowy

Rozłóż masę w misce i wyrównaj w taki sposób, aby zostawić „dziurę” odpowiadającą mniej więcej 1/3 objętości ziemniaków. Następnie dodaj mąkę w takiej ilości, aby uzupełnić puste miejsce w misce – poziom mąki i ziemniaków  ma  być  mniej więcej równy. Dodaj też mąkę ziemniaczaną, małe jajko i wymieszaj całość końcówką okrągłego noża, ale tylko do połączenia się składników.

Następnie przenieś ciasto na obficie obsypany mąką blat i szybko zagnieć. Rękoma oprószonymi w mące odrywaj ciasto i formuj kulki wielkości dużego włoskiego orzecha.  Rozpłaszcz ciasto na dłoni na placuszek, połóż morelę lub śliwkę, delikatnie rozciągaj ciasto i formuj w dłoniach zgrabne kulki. Im ciasto cieńsze tym knedle smaczniejsze. Uwaga! Jeśli ciasto się zbytnio klei do rąk dodaj trochę mąki, ale niezbyt dużo, żeby knedle nie były twarde.

Knedle odkładaj na blat obsypany mąką, a następnie w tym samym czasie, szybko wrzucaj na osolony wrzątek, delikatnie zamieszaj i gotuj na małym ogniu 2- 3 minuty od wypłynięcia (zależnie od wielkości).

Postaraj się jak najszybciej przełożyć je do drugiego naczynia z gorącą wodą, dzięki temu nie będą się kleić. Po chwili dobrze odsączone przełóż na duży pólmisek, a następnie na talerze.

Rozpuść na patelni masło, dodaj bułkę tartą i jak tylko się minimalnie zapieni i zrumieni polej knedle,  posyp cukrem i ewentualnie cynamomem. podawaj gorące.

Wskazówka
Knedle najlepsze są świeże, ale możesz je odgrzać wrzucając na chwilę do gotującej się, osolonej wody.

Do wnętrza owoców możesz dodać odrobinę cynamonu, cukru lub miodu.

Print Friendly

Zostaw Komentarz