Bananowo-otrębowe placuszki

wpis w: Przekąski i dodatki, Śniadania | 0

 

Dzisiaj, z inspiracji mojej córki, mam pomysł na całoroczne szybkie, smaczne i zdrowe śniadanie w postaci placuszków bananowo-otrębowych z owocami. Zapakowane do pudełka mogą stanowić świetną, zdrową przekąskę lub drugie śniadanie do szkoły lub pracy.

Zazwyczaj placuszki wykonuje moja córka i robi to doskonale, ale ponieważ akurat jest nieobecna musiałam je zrobić sama, nie ma lekko:-)

 

image

 

Przepis na 4-5 placuszków (skromna porcja dla dwóch osób)

Banan – 1 szt
Jajko – 1 szt
Otręby owsiane – 2-3 łyżki
Bakalie (niekoniecznie)
Olej lub masło do smażenia
Owoce sezonowe (tu gruszka)

Banan rozdrabniamy widelcem, dodajemy jajko, mieszamy do połączenia się, dodajemy otręby, ponownie mieszamy chwilę, aby uzyskać w miarę jednorodną masę, ale nie przejmujemy się grudkami. Na koniec możemy dosypać bakalie. Mnie bardzo smakują te placuszki z dodatkiem rodzynek i żurawiny. Smażymy placuszki z obu stron na rozgrzanym oleju lub maśle uważając, aby ich nie przypalić. Podajemy same lub z dodatkiem owoców sezonowych, jogurtu itp.

 

image

 

P.S.

– Uwaga! Placuszki trudno się przekręca, a ponieważ troszkę przywierają do patelni, łatwo się rozwalają. Nie przejmujemy się tym jednak obracamy za pomocą plaskiej i szerokiej szpatułki, przyklepujemy jak się rozwalą i smażymy dalej:-)
– Można nie dodawać otrąb do masy bananowo- jajecznej, wtedy placuszki są bardzo delikatne.
– Moim zdaniem latwiej się smaży placuszki na oleju niż na maśle, poza tym mają ładniejszy kolor, ale można się samemu przekonać.


Jeśli chcesz bezpłatnie dostawać nowości z Mamucich Przysmaków, to zostaw swój email. Co 2 tygodnie na swoją skrzynkę otrzymasz garść kulinarnych inspiracji.
 



Print Friendly

Zostaw Komentarz