Caprese z brzoskwiniami

wpis w: Kolacje, Przekąski i dodatki, Sałatki | 0

Tą niezwykłą sałatkę odkryłam późną wiosną, kiedy przeglądałam książkę Sarah Woodward „Kuchnia francuska”. Zaciekawiona, połączyłam wtedy koktajlowe pomidory, nieco niedojrzałe brzoskwinie  – bo tylko takie były u nas dostępne i  świeże zioła – miętę i bazylię…Efekt był zaskakująco smaczny!

O soczystej sałatce przypomniałam sobie kilka tygodni później, kiedy podróżowałam po upalnych Włoszech. W trakcie zakupów na lokalnym targu w jednym z toskańskich miasteczek, postanowiłam poszukać nieznanych mi do tej pory białych brzoskwiń, które były wymieniane w oryginalnym, francuskim przepisie. Szybko okazało się, że nie trzeba ich zbytnio szukać, bo są na straganach wszędzie tam, gdzie sprzedają świeże owoce i warzywa. Ich smak mnie zaskoczył, chociaż nie sądziłam, że brzoskwinie mogą czymś zaskoczyć. Nieco wytrawne w smaku, niezwykle soczyste, z wyczuwalną dopiero po chwili intensywną owocową nutą, której nie mają słodkie, żółte owoce. Wspaniale komponują się z dojrzałymi, nabrzmiałymi od słońca pomidorami, nawet tymi bez idealnie gładkiej skórki i regularnego owalu. Na tym jednak nie koniec; będąc w krainie mozarelli postanowiłam dodać jej trochę do soczystej i aromatycznej sałatki. Delikatna i neutralna w smaku puszysta mozzarella di bufala sprawiła, że sałatka stała się lekkim, ale wartościowym daniem – caprese z brzoskwiniami, wspaniałym na upalne dni.

Mamucie_Przysmaki_blog-0015 Mamucie_Przysmaki_blog-0018 Mamucie_Przysmaki_blog-0107 Mamucie_Przysmaki_blog-0120 Mamucie_Przysmaki_blog-0121 Mamucie_Przysmaki_blog-0124

Składniki dla 2-3 osób:
Brzoskwinie, najlepiej białej odmiany – 4 szt.
Pomidory – 2 duże szt.
Mozarella – 1 szt. 150 g (opcjonalnie)
Oliwa – 2-3 łyżki
Świeże listki mięty i bazylii dla smaku i ozdoby – garść
Sól, pieprz – szczypta

Pomidory umyj i pokrój w plasterki. Brzoskwinie umyj, obierz ze skórki i pokrój na mniejsze cząstki. Jeśli owoce są dojrzałe skórkę można z łatwością ściągnąć. Można również brzoskwinie zanurzyć na chwilę we wrzątku, a następnie przenieść do zimnej wody.

Oprósz delikatnie sałatkę solą i świeżo zmielonym pieprzem. skrop oliwą i posyp poszarpanymi listkami mięty i bazylii.

Na tym etapie możesz zakończyć, ale moim zdaniem warto dodać również delikatną mozarellę. W upalny dzień, zwłaszcza z dodatkiem pieczywa, może zastąpić obiad.

Wskazówka
Brzoskwinie białe można zastąpić takimi jakie są akurat dostępne.

Sałatkę można przygotować na dużym, współnym półmisku lub od razu podzielić na 2-3 porcje.

Print Friendly

Zostaw Komentarz