Domowa granola

wpis w: Przekąski i dodatki, Śniadania | 0

Granolę warto mieć w domu przez cały rok, ale szczególnie o tej porze nie może jej zabraknąć. Oprócz tego, że może zadowolić tych, którym wieczorne myszkowanie po szafkach w poszukiwaniu czegoś dobrego nie jest obce, to jeszcze jest zdrowym, łatwym do przygotowania i przede wszystkim pysznym dodatkiem do śniadań i rozmaitych deserów. Nieprzypadkowo, domowa granola pojawia się wśród mamucich przysmaków tuż przed Mikołajkami. Jeśli nie masz pomysłu na drobny upjominek dla bliskiej osoby, to możesz ją wykorzystać. Przygotowana ze zdrowych składników, pięknie zapakowana i podarowana z miłością, może być świetnym słodkim prezentem. Jest wielce prawdopodobne, że większość składników masz w domu, wystarczy odrobinę chęci, kilka minut na przygotowańie, pół godziny na pieczenie i gotowe. Uwielbiam w niej to, że skład, a co za tym idzie smak można modyfikować dowolnie wg własnego uznania.

Mamucie_Przysmaki_blog-0067 Mamucie_Przysmaki_blog-0107-2

Składniki
Płatki orkiszowe i/lub owsiane zwykłe – łącznie 2 kubki o pojemności 250 – 300 ml
Orzechy laskowe – 100 g
Pestki dyni – 3 łyżki
Pestki słonecznika – 2-3 łyżki
Siemię lniane – 3 łyżki nasion
Otręby dowolne – 1-2 łyżki (tu gryczane)
Miód – 3 łyżki
Olej kokosowy – 2 łyżki
Sól – 1/4 łyżeczki
Rodzynki lub suszona żurawina – 50 – 100 g
Płatki kokosowe – 3 łyżki

Nagrzej piekarnik do około 160 – 180 stopni.
Przygotuj blaszkę ok. 20-30 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia.

W rondlu podgrzewaj powoli miód z olejem kokosowym, ale tylko do momentu aż olej się rozpuści, a składniki połączą ze sobą. Dodaj dużą szczyptę soli, dokładnie wymieszaj i odstaw.

W misce wymieszaj wszystkie suche składniki, za wyjątkiem suszonych owoców i płatków kokosowych, a następnie dodaj do rozpuszczonego miodu z olejem i dokładnie całość wymieszaj.

Wyłóż równomiernie na przygotowaną blaszkę i wstaw do piekarnika na około 20-25 minut. Co około 7-8 minut przemieszaj. Uważaj aby granoli nie przypalić, ma być jedynie lekko zrumieniona.

Granolę wystudź, wymieszaj z rodzynkami, płatkami kokosowymi czy innymi ulubionymi bakaliami i przełóż do suchego, słoika.

Dodawaj do lodów, jogurtu, mleka, kaszek i pieczonych owoców.

Print Friendly

Zostaw Komentarz