Drożdżówki z jagodami

Drożdżówki z jagodami, jedne z moich pierwszych zrobionych samodzielnie. Doprawdy nie mam pojęcia dlaczego nie upiekłam ich nigdy wcześniej, zwłaszcza wtedy kiedy dzieci były małe. Może mi się wydawały zbyt pracochłonne?  A przecież nie ma przy nich wiele pracy… Za trudne? Zdziwiłam się, że są tak banalne do przygotowania. Pomimo, że bardzo dobrze znam ich smak z dzieciństwa, zarówno tych domowych, pieczonych przez mojego tatę, jak i tych kupowanych w małych piekarenkach. Chyba się nad tym nigdy wcześniej nie zastanawiałam i pewnie nie wpadłabym na to, że mogę, gdyby nie zobaczone w jakimś piśmie kobiecym zdjęcie, chęć eksperymentowania i zgoda na to, że mogą nie wyjść za pierwszym razem.  Wyszły, okazały się pyszne, a więc dzielę się. Wspaniałe się nadają do zabrania w podróż, do piknikowego koszyka oraz jako dodatek do śniadania, niekoniecznie niedzielnego. Najlepsze w dniu upieczenia, jeszcze ciepłe.

Na zdjęciu drożdżówki z jagodami z mąki orkiszowej zrolowane pojedynczo:

Drożdżówki z jagodami

Składniki na ok. 10 -12 szt:
Mąka orkiszowa typ 720  – 1 i 1/2 kubka
Masło – 1/2 kostki
Jaja – 2 sztuki (1/2 białka pozostaw do posmarowania wierzchu drożdżówek)
Cukier trzcinowy – 3-4 łyżki i 1 łyżeczka dodatkowo do drożdży
Śmietanka 30 % – 3 łyżki
Cukier waniliowy – 1/2 torebki
Drożdże świeże  –  1/4 opakowania, czyli 25 g
Mleko – łyżka stołowa
Szczypta soli
Jagody – 1 kubek
Cukier puder do posypania

Kruszonka (moźesz pominąć)
Mąka – łyżka
Cukier zwykły lub trzcinowy – łyżka
Masło – łyżeczka

Drożdże pokrusz i wymieszaj z łyżką mleka, łyżeczką mąki i  łyżeczką cukru. Po kilku minutach masa powinna zwiększyć nieco objętość.

Rozpuść w rondelku masło. Odstaw z palnika, dodaj cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli i wymieszaj. Po chwili dodaj śmietankę i ponownie wymieszaj aż cukier trochę się rozpuści.

Jak masa nieco przestygnie dodaj jaja i roztrzep łyżką aż składniki połączą się ze sobą. Pamiętaj aby pozostawić trochę białka (ok. 1/2 białka z 1 jaja) do posmarowania wierzchu bułeczek.

Mąkę przesiej do miski. Dodaj do mąki rozczyn drożdży oraz masę jajeczną i mieszaj kilka minut mikserem, blenderem lub lyżką. Utworzy się kula, która  będzie odchodzić od ścianek naczynia. Jeśli chodzi o konsystencję ciasto ma być miękkie i elastyczne, ale nie moźe się zbytnio rozlewać. Ponieważ wielkość jaj bywa różna, gdyby ciasto wydawało Ci się za rzadkie dosyp 2-3 łyżki mąki i dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby powtórz czynność.

Przykryj ciasto czystą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym, spokojnym miejscu na 1 i 1/2 godziny. Po tym czasie ciasto powinno zwiększyć swoją objętość.

W międzyczasie przygotuj płaską blaszkę, wylóż ją papierem do pieczenia. Umyj jagody, opłucz je dokładnie na sitku i osusz lekko ręcznikiem papierowym.

Wyrośnięte ciasto przełóż z miski na blat/stolnicę obficie obsypaną mąką. Obtocz  je w mące  i w rękach rozciągaj delikatnie aż uformujesz prostokąt o wymiarach ok. 20cmx30cm.

Umyte i lekko osuszone jagody wyłóż na ciasto. Zostaw ok. 2 cm marginesu, ale tylko wzdłuż dłuższych krawędzi prostokąta. Zroluj napełnione jagodami ciasto tak aby powstała długa rokada. Możesz to zrobić rolując bok ciasta w jedną stronę lub z dwóch stron do środka. Lekko dociśnij wolną krawędź, aby ciasto się nie rozeszło i długą roladę pokrój w poprzek na równe części. Wyjdzie  ok. 10 – 12 szt.

Plastry surowego ciasta układaj płasko, w odstępach kilkucentymetrowych na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw do wyrośnięcia  na 1/2 godziny.

Nagrzej piekarnik do 175 stopni. Wierzch ciasta posmaruj białkiem roztrzepanym z 1-2 łyżeczka i wody.

Z cukru, mąki i masła możesz dodatkowo przygotować kruszonkę i pokruszyć ją na przygotowane do pieczenia bułeczki. Wstaw drożdżówki do nagrzanego piekarnika i piecz je ok. 20 minut, aż ładnie się zarumienią.

Podawaj przestudzone posypane cukrem pudrem. smacznego!

Na zdjęciu dróźdżówki z jagodami z mąki pszennej, zrolowane z dwóch stron do środka.

Jagodzianki

Uwagi dodatkowe:
Mąkę orkiszową typ 720 możesz zastąpić zwykła mąką pszenną.

Jeśli jaja są malutkie możesz dać 3 szt, jedno białko zostaw do posmarowania bułeczek i dosyp do ciasta kilka łyżek mąki więcej.

Do osuszenia drobnych owoców dobrze się sprawdza suszarka do sałaty.

Jagodzianki

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *