Piżmowa, hokkaido, makaronowa żółta i zielona. W domu zrobiło się…DYNIOWO. Skuszona nazwą i pięknym ciemnozielonym kolorem skórki, cudem powstrzymuję się przed przytarganiem do domu deserowej dyni muskat.
Na szczęście mam piżmową, która przypomina kształtem gruszkę i czeka na zrobienie soczystego, korzennego musu z miodem. Z pomarańczowej hokkaido, której nie trzeba obierać, w kilka chwil przygotuję rozgrzewającą kremową zupę z imbirem albo placki. Zaintrygowana dynią makaronową postanawiam sprawdzić, czy moja dynia, podobnie jak makaron, polubi się z chilli, czosnkiem i oliwą.
Może dyniowe aglio, olio e peperoncino na obiad? Jak najbardziej, ale koniecznie w towarzystwie dobrego pomidorowego sosu z bazylią. Smaczne, ale zbyt przypomina mi w smaku popularne warzywne lecho. Idę więc tym razem inną włoską ścieżką i odkrywam chrupiącą dyniową bruschettę.
Jestem mile zaskoczona smakiem i prostotą. Wystarczy przekroić dynię makaronową wzdłuż, upiec w piekarniku, widelcem wyczarować z miąższu “makaron”, doprawić do smaku i nałożyć na kromki dobrego pieczywa. Potem jeszcze tylko chwila w piekarniku i gotowa pyszna rodzinna kolacja albo zdrowa, ciepła przystawka na spotkanie z przyjaciółmi. Smacznego!
Składniki dla 2-4 osób:
Dynia makaronowa – 1/2 sztuki (około 500 g)
Oliwa – 2-3 łyżki, ewentualnie dodatkowo do polania
Czosnek – 2-3 ząbki przeciśnięte przez praskę
Sół, pieprz – duża szczypta lub do smaku
Papryczka chilli – 1 mała sztuka drobno posiekana i bez pestek
Natka pietruszki – 1/2 pęczka drobno posiekanej
Parmezan – 1-2 łyżki stołowe posiekanego sera
Bagietka – kilkanaście niewielkich kromek
Sok z 1/2 -1/4 cytryny
Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
Dynię makaronową umyj i ostrożnie przekrój wzdłuż. Skrop odrobiną oliwy i upiecz jedną lub dwie części na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (miąższem do góry). Potrwa to ok. 30 minut, a w międzyczasie przygotuj pozostałe ww składniki.
Z upieczonej dyni usuń delikatnie z wierzchu pestki, najłatwiej zrobić to łyżką. Następnie widelcem wyskrob dokładnie mniej lub bardziej makaronowy miąższ uważając przy tym, aby nie uszkodzić skórki.
Do dyniowej “miseczki z makaronem” dodaj czosnek, chilli i oliwę. Dodaj również sporą szczyptę soli, pieprz i większość posiekanej natki pietruszki. Skrop do smaku sokiem z cytryny i posyp parmezanem.
Nakładaj dynię na kromki bagietki, umieść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie w nagrzanym piekarniku. Po kilku minutach pieczywo będzie lekko chrupiące, a wierzch ciepły. Posyp dodatkowo parmezanem i natką pietruszki. Grzanki smakują jeszcze lepiej polane dodatkowo oliwą i skropione sokiem z cytryny. Dodatkowo świeże listki bazylii są również mile widziane. Dyniowa bruschetta jest gotowa. Smacznego!
Wskazówka
Dyniową “miseczkę z makaronem” możesz podać również bezpośrednio na stół, jako dodatek do ryżu, makaronu, dobrego pieczywa lub osobno przygotowanych grzanek. Z ryżem i makaronem lepiej smakuje podana jednocześnie z dobrym sosem pomidorowym i świeżymi listkami bazylii.
Oliwa i starty parmezan również ubogacą smak potrawy.
Dodaj komentarz