Kolorowa przekąska na spotkanie

wpis w: Przekąski i dodatki, Sylwester | 2

Kolorowa przekąska

Rozpoczął się karnawał, jest okazja do częstszych spotkań w gronie przyjaciół i rodziny. Podaję więc przepis na przekąskę na dobry początek. Szybko się ją robi, ładnie wygląda i jest bardzo smaczna. Świetnie się sprawdza, jeśli potrzebne jest małe co nieco na spotkanie dla większej liczby osób. Oczywiście może być wykorzystana przez cały rok, zarówno na ciepło jak i na zimno. Ja ją bardzo lubię.

Kolorowa przekąska

Składniki:
Ciasto francuskie – 1 opakowanie, najlepiej prostokątne.
Serek śmietankowy typu Almette – 1 opakowanie
Papryka czerwona i żółta – po 1 sztuce
Cebula – 1 duża sztuka
Natka pietruszki – pęczek
Sol, pieprz do smaku ewentualnie chili

Nagrzej piekarnik do ok. 200 stopni Celsiusza, zależnie od wskazówek producenta ciasta francuskiego.

Zamrożone ciasto odmroź. Świeże, najlepiej prostokątne ciasto rozwiń i pozostaw na papierze do pieczenia.

Na powierzchni surowego ciasta rozsmaruj cienką warstwę serka. Opakowanie wystarcza nawet na ciasto wielkości 50 cm x25 cm. Przełóż ciasto razem z papierem na płaską dużą blaszkę.

Cebulę i pozbawione nasion papryki pokrój w drobną kostkę. Całą powierzchnię posyp równomiernie posiekanymi kolorowymi warzywami; cebulą i paprykami. Dopraw całość solą, pieprzem oraz ewentualnie chili i wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 25 minut. Ciasto ma się ładnie zarumienić.

Po upieczeniu pokrój je najpierw w duże kwadraty, a następnie – krojąc kwadraty po przekątnej – w trójkąty.  Posyp posiekaną natką pietruszki i ułóż na tacy. Kolorowa przekąska gotowa! Możesz ją podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno, w wersji łagodnej lub pikantnej. Dla większej liczby osób możesz ją podzielić na jeszcze mniejsze trójkąty. Jest pyszna.

Ciasto francuskie z papryką i cebulką

P.S.
Dodatkowo możesz do tej przekąski przygotować dipy na przykład na bazie jogurtu naturalnego greckiego: czosnkowy, szczypiorkowy, czy ziołowy.

Ciasto francuskie z serkiem możesz potraktować jako bazę i przygotować różne warianty smakowe i kolorystyczne przekąski.

 

 

2 Responses

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *