Mchali z buraków

wpis w: Przekąski i dodatki, Sałatki | 1

image

Dawno, dawno temu miałyśmy z koleżankami cudny zwyczaj umawiania się na tematyczne spotkania. Skąd się wziął pomysł spotkania gruzińskiego już nie pamiętam, natomiast pamiętam Mchali – niezwykle prostą, szybką i przepyszną sałatkę z buraków, którą na to spotkanie przygotowałam. Jeśli mnie pamięć nie myli przepis znalazłam tutaj: www.gotujmy.pl

Mchali świetnie pasuje do ryb i mięs. Zwykle przypominam sobie o niej przed wigilią, a szkoda, bo powinna u mnie gościć częściej. Mchali z buraków świetnie się wpisuje w dzisiejszy lekki przedświąteczny poniedziałek, zwłaszcza jeśli jeszcze nie skosztowaliście moich tegorocznych wigilijnych przysmaków https://mamucieprzysmaki.pl/boze-narodzenie-2014/

 

Przepis dla 4-6 osób

Buraki – 4 – 5 dużych buraków
Orzechy włoskie – 1/3 szklanki
Cytryna – 1 szt
Natka pietruszki posiekana – kilka łyżek
Cebula – 1 duża sztuka
Czosnek 3-4 ząbki
Olej 3-4 łyżki
Przyprawy: sól, cukier, pieprz

 

Buraki umyć i bez obierania, w całości ugotować do miękkości lub przekroić wzdłuż na połówki, ułożyć na blaszce skórką do góry, skropić olejem i upiec w piekarniku w 180 stopniach ok. 1 h (w całości zawinięte w folię aluminiową ok. 1.5 h). Cebulę obrać, posiekać w drobną kostkę, zalać sokiem wyciśniętym z cytryny i odstawić na 15 minut. Ostudzone buraki obrać i pokroić w kosteczkę. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek oraz cebulę wraz z sokiem z cytryny. Wsypać orzechy oraz natkę, polać olejem. Na koniec oprószyć solą, pieprzem i cukrem, przykryć folią i odstawić w chłodne miejsce. Sałatka ma kwaskowo – czosnkowy smak, wywodzi się z Gruzji, ale świetnie pasuje do ryb w wigilię oraz do mięs świątecznych.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *