Orzechy glazurowane

wpis w: Przekąski i dodatki, Sylwester | 0

Zaczynają się Mistrzostwa Europy w piłce nożnej. Nadchodzi czas spotkań towarzyskich i regularnego siedzenia przed ekranem telewizora, który sprzyja piciu piwa i podjadaniu niekoniecznie zdrowych rzeczy.

Zbliża się czas pełen emocji, nie tylko dla kibiców, ale również dla tych osób,  które piłką nożną mniej są zainteresowane, a nie mają się gdzie na ten czas wyprowadzić z domu…

Orzechy glazurowane mogą się zatem przydać do chrupania w tym nerwowym czasie zarówno w strefie kibica jak i poza nią. Dzisiaj orzeszki w wersji wytrawnej, ale mogą być również przygotowane na słodko, z dodatkiem miodu.

Glazurowane orzechy

Składniki:
Orzechy, tu mieszanka orzechów nerkowca, włoskich, migdałów blanszowanych – łącznie 200 g
Białko jaja – 1 szt
Ulubione przyprawy do smaku; tu sól, słodka papryka i curry –  po ok. 1/4 – 1/2 łyżeczki

Nagrzej piekarnik do 200 stopni.

Orzechy wsyp do miseczki.

Białko jaja roztrzep widelcem i dodaj przyprawy. Następnie powoli dodawaj białko do orzechów tak, aby wszystkie orzechy były nim pokryte.

Przełóż orzechy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekaj ok. 10 minut.

Oprócz przypraw można ewentualnie dodać do roztrzepanego jajka łyżkę lub dwie startego parmezanu i uzyskać dodatkowy smak.

SMACZNEGO!

Print Friendly

Zostaw Komentarz