Pesto, pesto

wpis w: Przekąski i dodatki | 0

Orzechy, zielenina, trochę oliwy oraz przyprawy i już mamy zielone pesto. Smakuje rewelacyjne przez cały rok, ale zwłaszcza wczesną wiosną, kiedy w mieście jeszcze mało jest świeżej zieleni za oknem, cieszy nie tylko podniebienie, ale również oczy. Jeśli masz piękną, świeżą kolendrę czy rukolę – cudownie! Ale jeśli zielenina już trochę przywiędła, może to być właściwy moment, aby ją dobrze wykorzystać. Kremowe, intensywnie zielone pesto z kolendry i orzechów brazylijskich oraz pesto z migdałów i rukoli, to oczywiście tylko dwie z morza propozycji. Migdały czy orzechy brazylijskie można zastąpić np. nerkowcami. Rukolę, jarmuż i kolendrę na przykład zieloną pietruszką, a limonkę – mającą mniej goryczy – cytryną. Możliwości jest wiele. Zielone pesto świetnie się sprawdza jako dodatek do sałatek, kasz i pieczywa. Znakomicie smakuje również z makaronem. Wystarczy wymieszać je z ugotowanym  al dente, dodać trochę parmezanu, posypać uprażonymi ulubionymi pestkami, posiekaną natką pietruszki i pyszny obiad gotowy w kilkanaście minut.

PESTO Z KOLENDRY,  JARMUŻU I ORZECHÓW BRAZYLIJSKICH

Pesto z kolendry i orzechów brazylijskich

Kolendra – 1 pęczek
Liście jarmużu – kubek posiekanych i pozbawionych bardzo twardych części
Orzechy brazylijskie – 100 g
Zimna woda – ok. 50 ml
Sok z 1/2 limonki
Oliwa – kilka łyżek
Kolorowy pieprz, zatar lub płatki chili do doprawienia

Umyte i posiekane liście świeżej kolendry oraz jarmużu zblenduj razem z orzechami brazylijskimi i sokiem wyciśniętym z limonki. Do rozdrobnienia składników użyłam mniejszego pojemnika blendera. Aby pesto miało trochę lżejszą konsystencję dolej na koniec odrobinę lodowatej wody, wymieszaj z użyciem blendera i przełóż do słoiczka lub miseczki.

Polej z wierzchu dobrą oliwą i posyp ulubioną przyprawą.

PESTO Z RUKOLI i MIGDAŁÓW

Pesto z rukoli

Pesto

Składniki:
Rukola – ok. kubek (3 garście)
Migdały blanszowane, całe lub w słupkach – 50 g
Zimna woda – 1-2 łyżki
Sok z 1/2 cytryny
Oliwa – 4-6 łyżek
Szczypta soli i pieprzu do smaku
Czosnek – 1/2 ząbka (opcjonalnie)
Czarny i biały sezam do posypania

Umyte i posiekane liście rukoli zblenduj GRUBO razem z migdałami i sokiem wyciśniętym z cytryny. Dodaj przyprawy, łyżkę wody oraz tyle oliwy, aby pesto miało półpłynną konsystencję. Przełóż do słoiczka lub miseczki. Podawaj jako dodatek do pieczywa, sałatek, kasz i makaronów. Posypane sezamem oraz z dodatkiem świeżych warzyw smakuje bardzo dobrze.

Wskazówka

Ostrożnie dodawaj sól i czosnek, ponieważ nawet niewielka ilość zmienia – zaostrza smak pesto.

Jeśli zamierzasz przygotować pesto do makaronu, warto dodać do niego czosnek i 5-6 łyżek oliwy więcej.

Makaron z pesto

Print Friendly

Zostaw Komentarz