Pieczone cytrusy

 

Za oknem krople styczniowego deszczu zwisają z balkonowej poręczy jak przeźroczyste koraliki. Tęsknię za prawdziwą zimą. W takie szare dni ciągnie mnie do czegoś słodkiego. Po świątecznych wypiekach czuję, źe  nie może to być kolejne ciasto. Szukam w myślach jakiegoś zdrowego odpowiednika. Mam juź pomysł i wszystkie składniki. Jest niezwykle prosty, kilka chwil i gotowe. Siadam na kanapie z ciepłą miseczką w dłoniach. Na chwilę zamykam oczy, piewsza łyźeczka i czuję jak cytrusowa słodycz rozpływa się w ustach.  Próbuję jeszcze raz i jeszcze raz. Rewelacja! Wyskrobuję resztkę uprażonych i lepkich od miodu płatków migdałów…delektuję się ich cynamonowym smakiem. Od razu lepiej…

 

Mamucie_Przysmaki_blog-0070 Mamucie_Przysmaki_blog-0091 (2) Mamucie_Przysmaki_blog-0112 Mamucie_Przysmaki_blog-0118

 

Składniki na jedną osobę:

1/2  pomarańczy lub grejpfruta

łyżeczka miodu

1-2 łyżeczki płatków migdałów

szczypta cynamonu

 

Nagrzej piekarnik do 175 stopni, włącz ogrzewanie z góry

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

Pomarańczę lub grejpfruta umyj, przekrój w poprzek, posmaruj z wierzchu miodem i ułóż na blaszce.

Jeśli połówka nie trzyma poziomu, to odetnij końcówkę, aby nie wyciekał sok.

Wstaw cytrusy do nagrzanego piekarnika, a po około 10 minutach posyp je z wierzchu płatkami migdałów i wstaw na około 5 minut, aż płatki się zarumienią.

Pieczone cytrusy na deser są gotowe.

Podawaj je jeszzce gorące w pucharkach lub na talerzykach.

 

WSKAZÓWKI

Tym sposobem możesz upiec więcej płatków migdałów jako pyszny dodatek do zup, śniadań czy sałatek.

Upieczone cytrusy mogą być lekkim deserem albo dodatkiem do śniadnia np. owsianki czy jaglanki na słodko.

 

 

Print Friendly

Zostaw Komentarz