Placuszki z mleczkiem kokosowym

Delikatne placuszki z mleczkiem kokosowym nie tylko dla tych, którzy zrezygnowali z mleka krowiego. Już same, bez żadnych dodatków, są świetne. Łatwiej wtedy można wyczuć ich kokosowy smak.  Dla 4-osobowej rodziny na śniadanie proponuję jednak dodatkowo pokrojone świeże sezonowe owoce, bakalie, jogurt grecki i miód. Najlepsze są prosto z patelni!

Racuchy z mlekiem kokosowym

Placuszki na śniadanie

Składniki na ok. 30 malutkich placuszków:
Mleczko kokosowe – 1 puszka ok. 400 g (zawartość kokosa ok. 90%)
Mąka pszenna – kubek (150 g)
Jajo – 1 sztuka
Cukier waniliowy – 1/2 -1 torebka
Cukier zwykły – 1 łyżka stołowa
Proszek do pieczenia – płaska łyżeczka
Sól – szczypta
Masło lub olej kokosowy – łyżka stołowa rozpuszczonego tłuszczu
Olej rzepakowy do smażenia

Jajko roztrzep z mleczkiem kokosowym.

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowych i zwykłym. Następnie połącz z mlekiem i wymieszaj na jednolitą masę z użyciem trzepaczki lub blendera.

Na koniec dodaj łyżkę stołową rozpuszczonego masła lub oleju kokosowego. Placuszki łatwiej się wtedy smażą i są delikatnie chrupiące.

Nakładaj łyżką stołową na rozgrzany na patelni tłuszcz i smaż do zarumienienia po ok. 1 minucie z każdej strony.

Placuszki z mleczkiem kokosowym

P.S.
Mleczko kokosowe może mieć różną zawartość tłuszczu, np. od 12 do 22 %, ale nie zauważyłam istotnej różnicy, jesli chodzi o smak czy wygląd placuszków. Natomiast istotna jest zawartość kokosa w mleku. Mleko powinno być gęste i powinno zawierać okolo 90 % kokosa.  Jeśli masz akurat mleko rozcieńczone, to proponuję zrobić naleśniki, placki raczej nie wyjdą.

Dla uzyskania, nieco większej puszystości możesz oprócz proszku dodać 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, ale różnica jest minimalna, a smak już inny.

Jeśli nie lubisz smaku proszku do pieczenia, czy sody możesz z nich zrezygnować.

 

 

16 Responses

  1. Viola

    Kubek mąki to okolo 150 g, jeśli mleko kokosowe ma dobry skład i zawiera 90 % kokosa, ciasto będzie miało idealną konsystencję na placki. Dopisałam w uwagach, bo faktycznie bardzo różne mleka mamy na rynku.

  2. kucharz

    Kubek mąki to 140g, jakim cudem 140g mąki się miesza z 400ml mleka kokosowego i nie wychodzi z tego wodnista zupa? Coś jest w tym przepisie nie tak.

  3. Viola

    Bardzo się cieszę, że smakowały. Dzięki za przypomnienie, też je zrobię;-)

  4. Manuela

    Pyszne!
    Usmażenie ich nie zajęło mi 10 minut. Ciasto rozrobiło się idealnie bez użycia miksera.
    Oceniam przepis na 6+

  5. Gosia

    Bardzo smaczne, smażyłam na odrobinie tłuszczu rozsmarowujac go po patelni pędzelkiem i w ogóle nie były tluste.

  6. Viola

    Aleksandra, odłoźenie upieczonych placków na papierowy ręcznik może trochę pomóc je odsączyć z tłuszczu. Pozdrawiam!

  7. Aleksandra

    Szukałam czegoś prostego na kolację, alternatywy dla omleta, z mlek miałam tylko kokosowe 🙂 więc pomyślałam , że może placuszki i tak trafiłam na ten przepis. Placuszki pyszne, bardzo delikatne. Jedyny minus, że wciągały sporo tłuszczu ( smażyłam na oleju rzepakowym ) ale może to wina sposobu smażenia.
    pozdrawiam, z chęcią zajrzę do innych przepisów

  8. Viola

    Bardzo się cieszę, że smakowały, dobrej niedzieli!

  9. Anita

    właśnie zrobiłam na niedzielne śniadanko, szukałam czegoś szybkiego i pysznego, placuszki sprawdziły się idealnie!! pyszności

  10. Ola

    Czy mozna do tego przepisy dodac starte jabłka????

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *