Placuszki z mleczkiem kokosowym

Delikatne placuszki z mleczkiem kokosowym nie tylko dla tych, którzy zrezygnowali z mleka krowiego. Już same, bez żadnych dodatków, są świetne. Łatwiej wtedy można wyczuć ich kokosowy smak.  Dla 4-osobowej rodziny na śniadanie proponuję jednak dodatkowo pokrojone świeże sezonowe owoce, bakalie, jogurt grecki i miód. Najlepsze są prosto z patelni!

Racuchy z mlekiem kokosowym

Placuszki na śniadanie

Składniki na ok. 30 malutkich placuszków:
Mleczko kokosowe – 1 puszka ok. 400 g
Mąka pszenna – kubek
Jajo – 1 sztuka
Cukier waniliowy – 1/2 -1 torebka
Cukier zwykły – 1 łyżka stołowa
Proszek do pieczenia – płaska łyżeczka
Sól – szczypta
Masło lub olej kokosowy – łyżka stołowa rozpuszczonego tłuszczu
Olej rzepakowy do smażenia

Jajko roztrzep z mleczkiem kokosowym.

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowych i zwykłym. Następnie połącz z mlekiem i wymieszaj na jednolitą masę z użyciem trzepaczki lub blendera.

Na koniec dodaj łyżkę stołową rozpuszczonego masła lub oleju kokosowego. Placuszki łatwiej się wtedy smażą i są delikatnie chrupiące.

Nakładaj łyżką stołową na rozgrzany na patelni tłuszcz i smaż do zarumienienia po ok. 1 minucie z każdej strony.

Placuszki z mleczkiem kokosowym

P.S.
Mleczko kokosowe może mieć różną zawartość tłuszczu, np. od 12 do 22 %, ale nie zauważyłam istotnej różnicy, jesli chodzi o smak czy wygląd placuszków.

Dla uzyskania, nieco większej puszystości możesz oprócz proszku dodać 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, ale różnica jest minimalna.

Jeśli nie lubisz smaku proszku do pieczenia, czy sody możesz z nich zrezygnować.

Print Friendly

4 Odpowiedzi

  1. Bardzo się cieszę, że smakowały, dobrej niedzieli!

  2. Dzięki. Jeszcze dziś wypróbuję :)

  3. Viola

    Tak Ola, można.

  4. Czy mozna do tego przepisy dodac starte jabłka????

Zostaw Komentarz