Placuszki pełnoziarniste

wpis w: Przekąski i dodatki, Śniadania | 2

Chociaż placków i placuszków już jest tutaj kilka rodzajów, upiekłam ich więcej i chciałabym, aby w okolicy Andrzejek zawsze pojawiały się kolejne.  Dlaczego? Mają one dla mnie symboliczne znaczenie i są okazją do świętowania pierwszej rocznicy bloga. Świętowania nigdy za wiele, a okazja jest przecież prawda?

Rok temu zamieściłam pierwszy wpis na stronie z przepisem na placuszki serowe, a dzisiaj zamieszczam przepis bardzo podobny, ale placuszki tym razem są zrobione z mąki pełnoziarnistej:

Placuszki pelnoziarniste

Składniki:
Serek homogenizowany typu philadelpfia – 1 opakowanie ok 125 g
Jaja –  2 małe szt
Mąka pełnoziarnista – 3 łyżki
Olej rzepakowy lub kokosowy do smażenia

Żółtka wymieszaj z serkiem, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj łyżką lub mikserem. Ubij białka na sztywną pianę, dodaj do masy serowej i delikatnie wymieszaj lyźką.

Smaż placuszki pełnoziarniste na rozgrzanej patelni delikatnie posmarowanej olejem do lekkiego zarumienienia.

Z podanych proporcji wychodzi ok. 8 niedużych i delikatnych placuszków. Możesz je posypać cukrem pudrem, podać dodatki w postaci jogurtu, sezonowych owoców, miodu czy syropu klonowego. Lekkie i smaczne śniadanie dla dwóch osób gotowe. Smacznego!

P.S.
Mój vintage przepis sprzed roku jest tutaj, uśmiecham się na jego widok, ale pozostawiam niezmieniony na dowód jaki zrobiłam postęp.

2 Responses

  1. Viola

    Dziękuję za propozycję, natomiast w tym przepisie akurat zdecydowałam się na takie składniki jak wymieniłam.

  2. Renata

    Jakiż to postęp Pani zrobiła w stosunku do przepisu sprzed roku?
    – nadal smaży Pani na oleju
    – nadal używa Pani przemysłowych serków z wysokoprzetworzonego mleka, które jest nim tylko z nazwy
    – mąka pełnoziarnista – w niczym nie jest lepsza od oczyszczonej, a nawet może być gorsza, gdyz maki z pełnego przemiału aby nie jełczał zawarty w nich tłuszcz (który jest usuwany w mąkach oczyszczonych) mają dodatek konserwantów, ponadto są tezy, że mąka razowa jest dla organizmu bardziej szkodliwa i trudniejsza do strawienia, zawartośc witamin i minerałów możemy chyba sobie darować, przy tej ilości mąki, są one śladowe

    Moja propozycja;
    – zamienić olej roślinny na smalec lub masło
    – makę zamienić na oczyszczoną orkiszową (będzie najmniej szkodliwa)
    – ser biały własnej roboty z niepasteryzowanego mleka od chłopa

    no i powstrzymac się przed posypywaniem cukrem albo polewaniem konfiturą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *