Pomysł na morele

Mus morelowy z fantyzyjną posypką czy szybka konfitura?

Przepisów, z których w szybki i łatwy sposób można zrobić coś pysznego z moreli  i skorzystać z ich bogactwa jest mnóstwo. Można z nich między innymi przygotować wartościowe śniadania i zdrowe desery. Już same doskonale smakują, ale mogą być również składnikiem owocowych mieszanek i musów. Pięknie wyglądają i wspaniale smakują na przykład w połączeniu z arbuzem, borówkami czy gruszkami.

Swoją intensywną barwę morele zawdzięczają beta-karotenowi, który jest silnym przeciwutleniaczem o działaniu przeciwnowotworowym, przeciwstarzeniowym i bardzo dobrze wpływającym na kondycję skóry. Ze względu na dużą zawartość żelaza oraz witaminy B2, morele uważane są za „lek” przeciw anemii. Dzięki potasowi mają zdolność regulowania ciśnienia i pracy nerek. Zawierają też wapń, stąd ich korzystny wpływ na kości. Mają silne zasadotwórcze działanie, więc polecane są szczególnie osobom, które mają nadkwasotę. Poleca się je również rekonwalescentom, osobom anemicznym, zmęczonym, kobietom w ciąży oraz sportowcom. Warto zjeść kilka moreli świeżych czy suszonych po treningu, gdyż przywracają równowagę kwasowo-zasadową.

Morele

Jeśli zastanawiasz się co przygotować z moreli, poniżej znajdziesz luźne propozycje, które mogą stać się inspiracją dla kolejnych pysznych i zdrowych pomysłów.

MUS MORELOWY

Składniki dla jednej osoby:

Morele – 5-6 szt.
Miód lub cukier brązowy do smaku – 1-3 łyżeczki (można pominąć)
Orzechy, płatki owsiane lub orkiszowe, siemię lniane, amarantus ekspandowany, sezam – do wyboru do posypania.
Syrop daktylowy, syrop klonowy lub miód do ozdoby

Morele umyj, wypestuj i zblenduj na kremową masę.

W razie potrzeby dosłódź do smaku miodem lub brązowym cukrem i posyp wybraną posypką, najlepiej mieszaną. Na koniec możesz mus ozdobić płynnym miodem lub syropem daktylowym i miętą. Lekki, zdrowy deser dla całej rodziny lub błyskawiczne, małe śniadanie gotowe.

Mus morelowy możesz również wykorzystać do przygotowania innych pysznych i lekkich deserów czy śniadań. Świetnie się łączy zarówno smakowo jak i kolorystycznie z innymi musami, na przykład jagodowym, malinowym czy gruszkowym. W połączeniu z nasionami chia można przygotować z niego kolorowy, ułożony warstwowo pudding.

Mus morelowy

SZYBKA KONFITURA MORELOWA

Składniki na słoiczek o pojemności ok. 150-200 ml:
Morele – 5-6 szt.
Cukier brązowy do smaku – 1-3 łyżeczki

Morele umyj, wypestuj i zblenduj mniej lub bardziej dokładnie, zależnie od tego czy chcesz wyczuwać cząsteczki owoców, czy też nie.

W razie potrzeby dosłódź do smaku i wysmażaj 2-3 minuty w naczyniu z nieprzywierającym dnem.

Przełóż do czystego, wyparzonego słoiczka.

Tak przygotowaną błyskawicznie konfiturkę, możesz przechowywać kilka dni w lodowce. Jest wspaniałym dodatkiem do pieczywa, serów, naleśników i deserów. Konfitura jest również świetnym sposobem na wykorzystanie owoców, których kondycja nie jest już najlepsza, a jednocześnie nie chcemy ich marnować. Przepis na domowe naleśniki znajdziesz TUTAJ.

Konfitura z moreli image

Więcej moich pomysłów na morele znajdziesz w letnim numerze magazynu Małopolski Apetyt, który miałam przyjemność współredagować. Zachęcam Cię bardzo do jego obejrzenia; jest pięknie wydawany i zawiera mnóstwo świetnych przepisów na lato. Po więcej letnich przepisów kliknij w zdjęcie okładki

Małopolski Apetyt

Print Friendly

2 Odpowiedzi

  1. Dziękuję Remata, dobrze wiedzieć :-)

  2. Najlepsze konfitury z moreli: pół na pół morele i krystaliczny rafinowany cukier buraczany zagotować, wyłączyc palnik, zostawic do wystudzenia, i tak 3 razy, palce lizać

Zostaw Komentarz