Sałatka z kalafiora

Sałatkę z kalafiora po raz pierwszy jadłam na spotkaniu z przyjaciółmi i zajadałam się nią cały wieczór, choć wiele innych dobrych rzeczy było na stole. Lekka i chrupiąca – w smaku przypomina orzechy włoskie, choć w wersji podstawowej nie znajdziesz ich w składzie. Sałatka z kalafiora świetnie pasuje do serów i wędlin. Jest znakomita  dla lubiących podjadać, a nie chcących zjeść za dużo – drobniutko posiekana jest bardzo wydajna.

image

Składniki dla 4-6 osób:

Kalafior – 1 szt
Pestki słonecznika – 2-3 garście
Oliwa – 3-4 łyżki stołowe
Koperek – duży pęczek
Żurawina suszona  – 1-2 garście

Kalafior podziel na mniejsze różyczki i bardzo dokładnie opłukaj. Możesz  ewentualnie dodatkowo namoczyć na 15 minut w wodzie z dużą ilością soli. Po opłukaniu odsącz, posiekaj drobno, odetnij ewentualnie najtwardsze kawałki i przełóż do miski.

Na patelni rozgrzej oliwę i upraż pestki słonecznika 2-3 minuty –  do momentu aż delikatnie się zarumienią – i razem z oliwą dodaj do posiekanego kalafiora. Dorzuć żurawinę, posiekany koperek i wymieszaj. Sałatka w wersji podstawowej – dość neutralna w smaku i dobrze komponująca  się z serami – jest gotowa. Możesz oczywiście pobawić się dalej i na bazie tej sałatki wykonać  kolejne pyszne propozycje. Poniżej kilka z nich:

image

Z pestkami granatu – sałatka świetnie się prezentuje, jest winna i bardziej soczysta w smaku. Możesz również dodatkowo dodać pieczony lub wędzony filet z kurczaka i uzyskać wariant bardziej energetyczny.

Uwaga! Możesz też zamiast suszonej żurawiny dodać posiekane suszone pomidory i przygotować sałatkę w wersji na słono. Dodatkowo i w tym wariancie również możesz dodać pieczony lub wędzony filet z kurczaka  pokrojony w kosteczkę.

image

Świeże listki kolendry w każdej wersji są bardzo mile widziane. Nie dość, że pięknie wyglądają to jeszcze nadają kalafiorowej sałatce ciekawy aromat i smak.

image

P.S.

Bardziej soczysty wariant sałatki i zupełnie inny smak uzyskasz dodając do posiekanego kalafiora sos na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem soku z cytryny, czosnku i ewentualnie odrobiny soli.

Print Friendly

Zostaw Komentarz