Sałatka z natką pietruszki

Lekka sałatka z natką pietruszki i pszenicą lub kaszą pęczak. Na pomysł tej sałatki wpadłam oglądając w świąteczny wieczór książkę „Jerozolima” Yotama Ottolenghi i wiedząc, że w lodówce mam miskę ugotowanej pszenicy, której nadmiar został po przygotowaniu wigilijnej kutii. Wprowadziłam do oryginalnego przepisu wiele drobnych zmian, tak więc w sumie z tamtej sałatki pozostała głównie inspiracja, ale jest naprawdę świetna i bardzo ją polecam.

Bliskowschodni smak kuminu i kolendry, chrupiąca świeża zielona papryka i prażone orzechy nerkowca oraz kremowa, lekko czosnkowa feta, to piękne połączenie  zarówno na co dzień, kiedy mamy ochotę na lekki, nowy smak oraz  od święta kiedy mamy chęć na coś wyjątkowego.

Pyszna zdrowa salatka
Pyszna zdrowa salatka

Dla 2-4 osob:

Pszenica lub kasza jęczmienna  pęczak ugotowana  – ok.  2 kubki (tu pszenica)
Ser feta – ok. 150 g
Papryka zielona – 1 szt.
Cebulka dymka – 2 małe sztuki ze szypiorkiem
Cytryna – sok z 1/2 szt.
Oliwa – 2-3 łyżki
Czosnek – 1-2 ząbki
Kumin rzymski – 1/2 łyżeczki
Nasiona kolendry uprażone i zmielone w moździerzu – 1/4 łyżeczki
Sól, pieprz
Natka pietruszki – duży pęczek
Orzechy nerkowca uprażone na patelni i posiekane – duża garść (włoskie uprażone orzechy zamiast nerkowców też będą świetne)

Ugotowaną i ostudzoną pszenicę lub kaszę pęczak przełóż do miski i wymieszaj widelcem z serem feta, dodaj pokrojoną w kosteczkę i pozbawioną nasion zieloną paprykę oraz drobno posiekaną cebulkę dymkę wraz ze szczypiorkiem.

Oliwę wymieszaj z wyciśniętym sokiem z cytryny, dodaj kumin, wyciśnięty przez praskę czosnek, odrobinę soli jeśli potrzeba oraz zmielony pieprz do smaku i rozgniecione w moździerzu nasiona uprażonej na patelni kolendry. Taką aromatyczną oliwą polej pszenicę wymieszaną z feta i całość wymieszaj.

Na koniec posyp dużą ilością posiekanej zielonej pietruszki (listki wraz z łodyżkami) oraz podprażonymi i posiekanymi orzechami nerkowca.

image

Dodatkowo możesz ozdobić sałatkę cząstkami  mandarynek, które świetnie się komponują kolorystycznie oraz nadają salatce niezwykłej soczystości i świątecznego charakteru. Jest naprawdę pyszna, szybka i łatwa do przygotowania i z powodzeniem nadaje się również na zbliżającego się Sylwestra.

image

P.S.

Sałatka z natką pietruszki jest na tyle uniwersalna i dobrze się przechowuje, że nadaje się również jako wartościowe danie na wynos.

Pszenicę lub pęczak można zastąpić ugotowanym ziarnem orkiszu.

Print Friendly

Zostaw Komentarz