Śledzie z gorczycą i majerankiem

wpis w: Przekąski i dodatki, Sałatki | 0

Śledzie lubię, ale niekoniecznie jeśli tylko przebija się przez nie słony smak. Dzisiaj jeden z moich ulubionych, szybkich sposobów na aromatyczne i dość pikantne śledzie z gorczycą i majerankiem.

Możesz na zamieszczonym poniżej przepisie zakończyć, ale tak przygotowane  śledzie, mogą być również świetną bazą do przygotowania mini sałatki. Wystarczy dodać choćby tylko 1-2 laski posiekanego w drobniutką kostkę selera naciowego, albo jeszcze więcej np.  pokrojone w kostkę winne jabłko, korniszony i dużo świeżej, zielonej pietruszki lub koperku.

Wypróbuj koniecznie. Jestem ciekawa, który wariant Ci przypadnie do gustu. Możesz napisać w komentarzach poniżej.

IMG_5470 IMG_5471

Składniki:
Filety śledziowe, mogą być w oleju – 3-4 szt., łącznie ok. 300 g
Cebula – 1 duża sztuka
Musztarda francuska, – 6-8 łyżeczek
Majeranek – 1 czubata łyżeczka
Cytryna – 3-4 plasterki cytryny
Oliwa z oliwek – 4-6 łyżek
Szczypta cukru
Natka pietruszki do przybrania

Śledzie w razie potrzeby wymocz w zimnej wodzie. Jeśli są w oleju odsącz je nieco.

Obierz cebulę i posiekaj w drobną kostkę, dodaj sporą szczyptę cukru i odstaw na kilka minut.

Każdego śledzia grubo posmaruj z obu stron musztardą francuską, a następnie pokrój na małe, ok. 2 cm kawałki.

Plasterki cytryny oczyść z pestek, każdy podziel na cztery części. Układaj ciasno warstwami w słoiku: posiekaną cebulę, pokrojone śledzie, cytrynę i znowu cebulę. Następnie posyp całość majerankiem i zalej łyżką oliwy. Ponownie ułóż warstwę śledzi, cytrynę, cebulę i posyp wszystko majerankiem.

Powtarzaj aż do napełnienia słoika. Zakończ warstwą cebuli z majerankiem i oliwą.

Pozostaw w lodówce na ok. 24 godziny lub przynajmniej na noc. Podawaj z pieczywem, obficie posypane posiekaną natką pietruszki.

Print Friendly

Zostaw Komentarz