Słodka przekąska owsiana

wpis w: Na wynos, Przekąski i dodatki | 0

 

Justyna dużo podróżuje, a ja dużo gotuję. Ponieważ obie lubimy zarówno dobrą kuchnię jak i podróże, postanowiłyśmy połączyć nasze doświadczenia i raz w miesiącu zabrać Cię w podróż kulinarną do naszej KUCHNI PEŁNEJ ŚWIATA. Znajdziesz tu szybkie i smaczne przepisy na potrawy z bliska i z daleka, Aby ułatwić ich przygotowanie specjalnie dla Ciebie nagrałyśmy krótkie filmiki.

ZAPRASZAMY do obejrzenia i do gotowania z nami!

Kuchnia pełna świata

Więcej o podróżach znajdziesz na stronie Lemon&Lime

Więcej przepisów znajdziesz na blogu Mamucie Przysmaki

 

 

SŁODKA PRZEKĄSKA

Naszą wspólną kulinarną przygodę rozpoczynamy od przygotowania przekąski, która może się przydać w podróży. A jeśli póki co nigdzie się nie wybierasz, to może się również przydać do szkoły lub pracy i pozwoli zaoszczędzić trochę funduszy na dobry obiad.

 

Składniki

płatki owsiane – 1 kubek
mąka pełnoziarnista – 1/4 kubka
otręby owsiane lub inne, siemię lniane, ziarna sezamu – 1/4 kubka wybranego składnika lub mieszanki
cukier brązowy – 1/4 kubka
masło – ok. 75 g
jajko – 1 szt
miód – 1-2 łyżki

Wykonanie

Wsyp suche składniki do miski, dodaj posiekane masło i rozetrzyj je z suchymi składnikami tak aby nie było dużych grudek. Dodaj miód, jajko i wymieszaj bardzo dokładnie na jednorodną masę. Wyłóż masę do formy wyścielonej papierem do pieczenia. Nieco spłaszcz ciasto łyżką i uformuj prostokąt o grubości ok. 1 cm. Wstaw formę do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piecz ok. 20 minut aż się lekko zarumieni. Od razu po upieczeniu pokrój na niewielkie prostokąty. Słodka przekąska gotowa, poczekaj tylko aż wystygnie. Smacznego!

Uwagi

Składniki są przeliczone na formę wielkości ok. 20×30 cm. Większa forma nie musi być wypełniona na całej powierzchni, podobnie jak na filmiku.

Upieczona przekąska może być bazą do przygotowania innych.

Print Friendly

Zostaw Komentarz