Tabbouleh

Z sałatką tabbouleh zetknęłam się po raz pierwszy przeglądając książkę  “Jerozolima”. Nieprzypadkowo piszą o niej Ottolenghi i Tamimi, ponieważ jest ona bardzo popularna na Bliskim Wschodzie. Jej istotnym składnikiem jest drobna kasza – najczęściej bulgur oraz drobniutko posiekane, świeże warzywa i dużo, dużo zieleniny.

O tej właśnie sałatce przypomniałam sobie kilka dni temu kiedy wspólnie przygotowywaliśmy rodzinny, wakacyjny obiad. Nie miałam wprawdzie kaszy bulgur, ale za to miałam kuskus i choć nie jestem jego wielką fanką, to muszę przyznać, że w czasie wakacji świetnie się sprawdza. Oprócz kaszy kuskus miałam również kilka świeżych warzyw i zieleninę, tak więc szybko i łatwo przygotowałam tabbouleh jako dodatek do mięsa. Proporcje i składniki sałatki wymienione w przepisie są moje, ponieważ tyle akurat miałam produktów, a do książki i oryginalnego przepisu daleko. Myślę, że spokojnie proporcje składników można zmieniać i dostosować do swoich upodobań. Dla mnie najważniejsze jednak, aby była mięta i sok z limonki, gdyż zdecydowanie  nadają sałatce świeżego, charakterystycznego  smaku i aromatu.

Tabbouleh

Składniki dla 3-4 osób:
Kasza kuskus – 1 kubek surowej kaszy
Pomidor – 2 twarde, duże szt.
Ogórek – 2 duże szt.
Papryka podłużna czerwona – 1 duża szt.
Cebula – 1/2 – 1 mała szt.
Szczypiorek drobny – 1/2 pęczka
Pietruszka – pęczek
Mięta – kilkanaście listków

Sos:
Oliwa – 3-4 łyżki
Sok wyciśnięty z 1/2 limonki lub cytryny
Czosnek – 1-2  ząbki przeciśnięte przez praskę
Mięta posiekana drobniutko – kilka listków
Przyprawy: sól, pieprz, ewentualnie chilli

Przygotuj kuskus wg wskazówek producenta lub wsyp kaszę do wysokiej miseczki, dodaj dużą szczyptę soli i zalej wrzątkiem, tak aby poziom wody nad kuskusem był wyższy o ok. 1-2  cm, zamieszaj i szczelnie przykryj na kilka minut. Po 5-10 minutach rozdrobnij widelcem i pozostaw do przestudzenia.

W międzyczasie dokładnie umyj wszystkie warzywa i pokrój w drobną kostkę o boku ok. 0,5 cm; pomidory i paprykę pozbaw wcześniej gniazd nasiennych, ogórki w razie potrzeby obierz ze skórki. Posiekaj również szczypiorek, natkę pietruszki oraz miętę.

Przygotuj sos z oliwy, czosnku przeciśniętego przez praskę, soku wyciśniętego z limonki i kilku listków drobno posiekanej mięty. Dopraw dużą szczyptą soli, pieprzu i ewentualnie chilli.

Warzywa, zieleninę oraz sos dodaj do przestudzonej kaszy.

Całość wymieszaj i na koniec posyp obficie zieleniną. Podawaj sałatkę tabbouleh samą lub jako dodatek do mięs czy ryb. Tabbouleh świetnie nadaje się również do zabrania w pudełku na wycieczkę, do pracy czy szkoły, która już niedługo się zacznie, niestety…ale póki co cieszmy się latem.

image

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *