Tarta ziołowa

wpis w: Kolacje, Przekąski i dodatki | 0

Jeśli zastanawiasz się co zrobić z młodą, majową pokrzywą, która teraz ma swój najlepszy czas, to mam dla Ciebie świetną propozycję; zrób ziołową tartę! Robiłam ją w ostatnim czasie kilka razy i wszyscy, którzy ją próbowali byli zachwyceni. Szybka do przygotowania, kremowa i niezwykle delikatna zaskakuje ziołowym aromatem. Jeśli tylko lubisz mieszankę ziół prowansalskich, to powinna Ci przypaść do gustu. Jeśli natomiast nie jesteś pewny(a) czy pokrzywa u Ciebie zda egzamin, możesz ostatecznie połowę porcji zastąpić liśćmi szpinaku, ale zachęcam Cię do spróbowania w takiej wersji chociaż raz. Zapewniam, że pokrzywa ma  delikatny smak, który w połączeniu z kremowym farszem oraz świeżo zmielonym pierzem i szczypiorkiem smakuje rewelacyjnie. Dobroczynne, oczyszczające działanie pokrzywy dla organizmu możesz wzmocnić dodając do farszu posiekane młode listki mniszka lekarskiego, który właśnie zaczyna kwitnąć. Najlepsze (mniej gorzkie) są listki roślin przed zakwitnięciem. Może Ci się uda jeszcze w tym sezonie takie zebrać. Mniszek Taraxacum officinale, dodatkowo wspomaga pracę wątroby i ma wiele dobroczynnych działań, więc warto. Zresztą nie chodzi tu o zjadanie zebranych na łące liści w wielkich ilościach, ale urozmaicający naszą codzienną dietę wspaniały dodatek, który podpowiada nam natura. Pomysły jak wykorzystać mniszka lekarskiego jeszcze się będą pojawiać, natomiast więcej o pokrzywie pisałam tutaj. Tarta ziołowa świetnie smakuje też z dodatkiem drobno pokrojonego pieczonego buraka, choć oczywiście nie jest on tutaj konieczny. Zaproponowany przeze mnie przepis możesz potraktować również jako punkt wyjścia do własnych eksperymentów. To co, skusisz się?

Tarta ziołowa z pokrzywą

IMG_7091

 IMG_7099

IMG_7098

Składniki na ok. 8 porcji (forma o średnicy ok. 25 – 28 cm)

Farsz:
Mascarpone – 250 g
Serek typu philadelphia – 125 g
Jaja – 2 szt. całe + 1 białko z ciasta
Sól – 1/2 łyżeczki
Pieprz świeżo zmielony do smaku
Świeże liście pokrzywy – ok. 40 szt. (2 garście)
Zioła prowansalskie – 1/2 – 1 łyżeczka
Cebulka dymka do posypania (głównie szczypiorek)
Oliwa – 1-2 łyźki
Czosnek – 1-2 ząbki

Ciasto:
Mąka pszenna lub orkiszowa jasna typ 500 – 200 g
Jaja – 1 całe i 1 żółtko
Masło – 1/2 kostki
Śmietana – łyżka stołowa
Sól – szczypta
Papier do pieczenia

Przygotowanie ciasta

Mąkę, schłodzone posiekane masło, śmietanę, dużą szczyptę soli oraz 1 całe jajo i 1 żółtko połącz, najlepiej mikserem i szybko zagnieć ciasto na gładką masę. Następnie wyklej ciastem formę na tartę wyłożoną papierem do pieczenia. Uformuj jak najwyższy brzeg i dociśnij go do ścianek. Pozostaw ciasto w lodówce do schłodzenia na ok. 1/2 h. Przykryte folią może tak pozostać w lodówce kilka godzin w oczekiwaniu na kolejny etap.

Nagrzej piekarnik do 200 stopni.

Wyjmij ciasto z lodówki, nakłuj je widelcem i przykryj dokładnie papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku 15 minut, a następnie odkryj i piecz kolejne 10 minut – aż ciasto się zarumieni.

Przygotowanie farszu

Pokrzywę dokładnie umyj pod bieżącą wodą,  przelej na sicie lekko przestudzonym wrzątkiem, a następnie posiekaj i podduś ok. 2-3 minuty na lekko rozgrzanej oliwie z przeciśniętym czosnkiem.

W międzyczasie wymieszaj łyżką lub mikserem oba serki z jajami i ziołami prowansalskimi na jednolitą masę. Dodaj podduszoną pokrzywę. Dopraw całość do smaku solą, pieprzem, a następnie rozłóż  równomiernie na podpieczonym cieście. Masa będzie dość płynna.

Piecz całość w piekarniku ok 30 minut.

Wierzch tarty ma się lekko zarumienić, a masa jajeczno-serowa zestalić. Podawaj na ciepło lub na zimno. Przed podaniem posyp posiekaną cebulką dymką. Smacznego!

 Wskazówka

Poza sezonem pokrzywę możesz zastąpić szpinakiem. Na przełomie kwietnia i maja, kiedy zaczyna kwitnąć mniszek lekarski Taraxacum officinale, do ziołowej tarty możesz z powodzeniem dodać jego posiekane  młode listki. Poddaj je podobnej obróbce jak liście pokrzywy czy szpinaku, czyli po umyciu i przelaniu wrzątkiem podduś na oliwie razem z czosnkiem. Przelewanie wrzątkiem pozbawia p,okrzywę własności parzących. Dodatkowo dla mnie ma to znaczenie ze względów higienicznych.

Do przygotowania tarty możesz również użyć gotowego ciasta francuskiego, które też trzeba dobrze podpiec przed nałożeniem farszu.

Świetnie smakuje tarta ziołowa z dodatkiem jednego, pokrojonego w kostkę pieczonego buraka.

.

Print Friendly

Zostaw Komentarz