Wytrawne galette z warzywami

Tego lata zachwyciłam się prostotą przygotowania i smakiem galette z owocami.  Kiedy nadeszła jesień pomyślałam, że zapewne można w łatwy sposób, analogicznie do słodkich i wytrawnych tart, przygotować wytrawne galette.  Nie pomyliłam się. Świeże, sezonowe warzywa są u mnie w domu niemal zawsze. Przygotowałam więc spontanicznie taką oto ich kombinację. Oczywiście warzywa moźna zmieniać zależnie od upodobania. Aby całość miała bardziej zwartą formę postanowiłam jeszcze użyć serów. Użyłam tych, które moi domownicy lubią najbardziej ale nie wykorzystałam wszystkich możliwości.

W mojej głowie już rodzą się kolejne pomysły, ale cała jesień przede mną na ich wykorzystanie. Póki co przedstawiam moje autorskie kolorowe, wytrawne galette z trzema serami. Moźna je podać na lunch lub kolację. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Sprawdza się również zapakowane do pudełka do szkoły lub pracy zamiast tradycyjnej kanapki.  Znakomicie smakuje z dodatkiem dipów oraz sałatek ze świeżych warzyw.

image image image

Składniki dla 4-6 osób:

Masło – 100  g
Sól – 1/2 lyżeczki
Jaja – 2 szt.
Mąka pszenna – 1 i 1/2 kubka (ok. 250 g)
Warzywa sezonowe mieszane ok. 500 g, tu: 200 g pomidorków koktajlowych, 100 g szpinaku, mala cebula, 150 g cukinii, 2 ząbki czosnku.
Sery mieszane łącznie ok. 20 dag, tu: twarda mozarella, ser żółty oraz parmezan
Przyprawy np. pieprz kolorowy, tymianek, czosnek, chilli


Jaja roztrzep widelcem.  Choć nie jest to łatwe, odejmij 3-4 łyźki do posmarowania ciasta z wierzchu. Ewentualnie pozostaw białko z jednego jaja.

Miękkie masło rozetrzyj w misce z solą, da się to zrobić nawet łyżką. Ucierając dodawaj powoli roztrzepane jaja. Następnie dodaj mąkę i zagnieć miękkie i elastyczne ciasto. Ostatni etap możesz wykonać na blacie wyłożonym papierem do pieczenia.

Włóż ciasto między dwa arkusze papieru do pieczenia, rozwałkuj do średnicy około 30 cm, a następnie schowaj do lodówki na około 1/2 godziny.

W międzyczasie przygotuj warzywa. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół, cebulę oraz cukinię pokrój w cienkie plasterki, dopraw solą, pieprzem oraz czosnkiem. Umyj i osusz liście szpinaku.

Sery zetrzyj  na tarce lub pokrusz.

Schłodzone ciasto wraz z papierem do pieczenia połóż na płaskiej, dużej blasze (forma nie jest potrzebna). Rozsyp część startych na tarce serów.

Ułóż pokrojone warzywa oraz szpinak na środku ciasta pozostawiając ok. 5 cm wolnego brzegu. W razie potrzeby dopraw je przyprawami solą, pieprzem, chilli oraz tymiankiem oraz posyp resztą przygotowanych  serów.

Uważając aby nie uszkodzić ciasta, zawiń wolne brzegi do środka tak, aby utworzyła się szczelna miseczka. Jeśli brzegi są nierówne tym lepiej. Posmaruj wierzch ciasta odłożonym wcześniej jajkiem roztrzepanym dodatkowo z łyżką wody lub mleka. Jeśli zostanie Ci resztka jaja możesz je wykorzystać i na końcu skropić warzywa.

Wstaw całość na ok. 40 minut do piekarnika nagrzanego do ok. 190 stopni. W razie potrzeby zmniejsz temperaturę do 170 stopni i piecz jeszcze 10-15 minut, tak aby ciasto było zarumienione, chrupiące, a warzywa miękkie. W trakcie pieczenia, po kilkunastu minutach sprawdź, czy ciasto nie zsunęlo się z warzyw. Na początku jest jeszcze elastyczne i w razie potrzeby na nowo można uformować miseczkę.

Upieczone galette wyjmij z piekarnika, ostudź nieco na kratce. Podawaj ciepłe lub zimne z dodatkiem natki pietruszki lub świeżych zielonych listków bazylii. Świetnie smakuje rownieź z dodatkiem sosu jogurtow-ziołowego łagodnego lub pikantnego.

Dodatkowe wskazówki:
Jeśli ciasto jest już mocno zarumienione, ale warzywa są jeszcze twarde, nakryj je arkuszem papieru do pieczenia.

Wytrawne galette świetnie smakuje rownież z serem ricotta, feta oraz serem typu roquefort, ale nie wszyscy je lubią.

Warzywa można wcześniej wstępnie poddusić.

Wytrawne galette dobrze smakuje rownież jako przekąska zapakowana do pudełka na wynos.

Print Friendly

Zostaw Komentarz