Hiszpańska sałatka rosyjska

wpis w: Na Święta, Sałatki, Sylwester | 7

image

 

Ensaladilla rusa, czyli hiszpańska sałatka rosyjska

Hiszpańskie wpływy do wykorzystania również na zbliżające się święta… Po wczorajszym  intensywnym dniu  spędzonym w kilku hiszpańskich miastach i przepysznych tapasach w Salamance mam  całe mnóstwo inspiracji. Oryginalnie ta salatka, przypominająca naszą tradycyjną sałatkę wielowarzywną,  podawana jest  na chrupiących  cueros  i  dostępna  jako tapas  o nazwie  “palomas”.

 

Przepis na sałatkę dla ok. 8 osób:

Ziemniaki – 4 średnie szt
Jaja ugotowane na twardo – 4 szt
Marchewki – 2 srednie szt
Tuńczyk w sosie własnym – 1 puszka
Cebula czerwona – 1 średnia sztuka
Groszek zielony – 1 puszka
Oliwki zielone – 3/4 kubka (ok. 250 g)
Olej rzepakowy lub oliwa -1 łyżka
Musztarda – 1 lyżka
Majonez – ok. 1/2 kubka
Sól, pieprz, olej lub oliwa
Natka pietruszki i liście sałaty lub cykorii do ozdoby (niekoniecznie)

 

image

 

Ziemniaki i marchewki gotujemy bez obierania ok. 20 minut, najlepiej kilka godzin wcześniej. Po ostudzeniu warzyw kroimy je w drobną kostkę, dodajemy posiekaną cebulę, ugotowane na twardo jaja, kawałki odsączonego tuńczyka i groszek zielony. Oliwki kroimy na mniejsze kawałki, a ich ilość zależy trochę od tego na ile lubimy je wyczuć w sałatce. Ilość jaką zaproponowałam jest już dość wyczuwalna (w związku z tym ostrożnie z solą!). Na koniec doprawiamy sałatkę pieprzem, musztardą, dodajemy olej lub oliwę i majonez. Mieszamy całość i pozostawiamy do schłodzenia w lodówce przynajmniej na kilka godzin do tzw. przegryzienia się. Podajemy w misie tak jak naszą tradycyjną sałatkę wielowarzywną lub przygotowujemy tapasy, układając pojedyncze porcje na liściach sałaty, cykorii lub cueros.

Hiszpańska sałatka rosyjska gotowa. Smacznego!

 

 

 

7 Responses

  1. Viola

    Justyna, to robisz dokladnie tak jak ja! Nam salatka bardzo smakowała, zresztą inaczej by jej tu nie było. Jak sprawdzisz smak, daj znać:-)

  2. Kasia M

    U mnie wszyscy uwielbiają oliwki i podoba mię to układanie na liściach sałaty. Muszę zrobić☺

  3. Justyna (Zadbana Finansowo)

    Ostatnio coraz więcej gotuję, przyprawiam i sprawdzam smaki – Twój przepis zostawiam do testowania w mojej kuchni, dziękuję 🙂

  4. Viola

    Tak, bardzo przypomina, ale tu akurat jest mała różnica:-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *