Kasza gryczana z warzywami

wpis w: Dania główne, Na wynos, Obiady, Sałatki | 0

Kasza gryczana z warzywami grilowanymi i ewentualnie kurczakiem, to bardzo łatwy i szybki przepis, który można wykorzystać na wiele sposobów, zwłaszcza jeśli mamy na obiedzie zarówno wegetarian jak i amatorów mięsa.

image

Czas przygotowania ok. 30 minut

Przepis dla 4-5 osób:

Kasza gryczana – 2 kubki ugotowanej kaszy (ok. kubek surowej*)
Cukinia – 1 szt
Pomidory koktajlowe – garść
Cebula – 1 szt duża
Ser feta – 100 g
Filet z kurczaka – 1 podwójny
Olej rzepakowy – kilka lyżek stołowych
Przyprawy: sół, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka, lubczyk (do mięsa)

image

Ugotuj kaszę gryczaną wg przepisu producenta, który podany jest na opakowaniu. Ja zwykle gotuję kaszę w dużej ilości osolonej wody podobnie jak makaron – 10-20 minut zależnie od stopnia uprażenia kaszy.

W międzyczasie pokrój cukinię i cebulę w plasterki. Patelnię (najlepiej grillową) posmaruj łyżką oleju, rozgrzej i ułóż plasterki cukinii, dopraw z wierzchniej strony i grilluj 1-2 minuty, odwróć wszystkie plasterki, ponownie dopraw i grilluj kolejną minutę. Powtórz czynność,  jeśli nie zmieściły się wszystkie plasterki. Następnie przełóż cukinię do innego naczynia i wrzuć na 1-2 minuty pokrojoną w krążki cebulkę. Podrzucając griluj ją ok. 1 minutę, przełóż do cukinii i wrzuć przekrojone pomidorki koktajlowe, dopraw i również delikatnie grilluj, a następnie przełóż do pozostałych warzyw.

Jeśli to ma być posiłek wegetariański, to na tym prawie koniec; wrzuć na patelnię ugotowaną kaszę, dorzuć pozostałe warzywa, wymieszaj delikatnie, dopraw jeśli jest taka potrzeba, posyp pokruszonym serem typu feta i podawaj z sałatką na przykład na bazie sałaty.

Natomiast jeśli ma to być danie mięsne, filet z kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą, peprzem, papryką i lubczykiem. Przełóż kaszę z patelni do innego naczynia, umyj patelnię, ponownie rozgrzej tłuszcz i grilluj kawałki kurczaka ok. 3-4 minuty z kaźdej strony, a następnie dodaj do kaszy z warzywami.

image

Na koniec pokrusz ser typu feta. Możesz również dodać świeżą zieleninę w dużej ilości np. posiekany szpinak, natkę pietruszki czy też kolendrę.

P.S.

Kasza gryczana z warzywami grillowanymi również świetnie smakuje na zimno i może być podana jako sałatka.

* Zależnie od stopnia uprażenia kaszy rośnie mniej lub bardziej jej objętość, stąd nie jest oczywiste jaką objętość kaszy ostatecznie otrzymamy z jednego kubka.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *