Kasza jaglana z warzywami

wpis w: Kolacje, Na wynos, Sałatki, Śniadania | 0

Ech te śniadania, nie dość, że zwykle jest na nie mało czasu, to jeszcze każdy lubi co innego. Połowa domowników, do której i ja się zaliczam uwielbia ciepłe, zwykle słodkie, a reszta ogląda się za czymś wytrawnym, konkretnym i najchętniej  na zmianę jadłaby kiełbaski na gorąco i jajka w różnej formie. Chociaż zwykle kupuję jaja od uśmiechniętych kur i zwracam uwagę na jakość kiełbasek, to przecież tak monotonnie być ne może. Ku lekkiemu niezadowoleniu, czasem udaje mi się złamać wspomniany poranny schemat, ale potrzebne tu jest nie gadanie, że niezdrowo, ale szybkie działanie…Na szczęście, jeśli tylko wieczorem ugotuję kaszę, potrzebuje zaledwie kilku minut, aby przygotować ciepłe, wytrawne śniadanie na przykład takie jak poniżej.

Kasza jaglana z warzywami jest lekkim i smacznym daniem, które może być podane niemal o każdej porze dnia. Na dodatek gdybym się zagapiła i inne śniadanie wylądowałoby w międzyczasie na stole, to świetnie się sprawdzi również do pudełka na wynos – jako drugie śniadanie lub lunch.  Na lekką kolację też jest niczego sobie. Szkoda, że nie może zastąpić również deseru…

IMG_5254 IMG_5255 IMG_5256

 

Składniki dla ok. 2 osób:
ugotowana kasza jaglana (np. wieczorem) – minimum czubaty kubek o poj. 250 – 300 ml
cukinia – 1 szt.
szpinak świeży – 2 garście
cebulka dymka – 1/2 pęczka
papryczka chili – 1 mała szt.
czosnek – 2-3 ząbki
natka pietruszki – 1/2 pęczka
kiełki – wiązka
sól, pieprz do smaku
oliwa 1-2 łyżki
pestki, orzechy – opcjonalnie, tu orzechy laskowe i sezam czarny

Przepis na kaszę jaglaną znajdziesz TUTAJ.

Umytą cukinię za pomocą nożyka do obierania warzyw pokrój w cienkie wstążki.

Delikatnie rozgrzej oliwę na patelni.

Cebulkę dymkę posiekaj i podduś na małym ogniu na lekko rozgrzanej oliwie. Po 1-2 minutach dodaj drobno posiekaną papryczkę chili pozbawioną pestek oraz ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.

Po około  minucie dodaj przygotowaną cukinię. Delikatnie mieszając podduś ją kilka minut na wolnym ogniu, aż odrobinę zmięknie, a następnie dodaj umyte liście szpinaku.

Dopraw warzywa solą i pieprzem według uznania. Jak tylko szpinak nieco zmięknie dorzuć UGOTOWANĄ i rozdrobnioną widelcem kaszę jaglaną.

Delikatnie całość wymieszaj, posyp z wierzchu kiełkami, pestkami i posiekaną natką pietruszki. To proste danie najlepiej smakuje na ciepło, ale na zimno również jest smaczne.

Dodatkowe wskazówki

Jeśli nie masz nożyka do warzyw, pokrój cukinię w cienkie plastry.

Łagodny smak dania można wzmocnić polewając je dowolnym pesto, np. pietruszkowym.

Print Friendly

Zostaw Komentarz